И опозицията гласува за създаването им
И опозицията гласува за създаването им

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“, чийто принципал да е министърът на икономиката. Това става ясно от официално съобщение на МФ.

Една от целите на това дружество ще е в следващата една година да изгради бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии.

Идеята на ведомството, управлявано от Владислав Горанов, е със създаването на новата държавна структура да „подобри конкуренцията на пазара и да се осигурят максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“. „С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители“.

От предложението става ясно още, че бензиностанциите ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

„Държавна петролна компания“ ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. „Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство“, пишат още от МФ.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепи идеята на финансовото министерство да бъде създадена „Държавна петролна компания“ под шапката на Министерството на икономиката.

В мотивите към предложението си Владислав Горанов посочва, че новото държавно дружество ще изпълнява функциите на държавен резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

От КРИБ сега посочват, че подкрепят частта от предложението на Министерството на финансите, което предвижда лицензираните складодържатели най-после да бъдат задължени да допускат без право на отказ други вложители да използват данъчните им складове за съхранение на горива.

„Ние намираме, че създаването на такава структура несъмнено ще подобри конкуренцията на пазара и ще способства за осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“, се казва в позицията на КРИБ. Там се посочва още, че „гаранция за постигането на тази цел е предвиждането лицензираните складодържатели да не могат да отказват съхранението на горива на други вложители, както и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители“.

Друг положителен елемент в предложението е, че държавната петролна компания ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни и енергийни продукти, пише в писмото на работодателската организация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × two =