Facebook се е съгласил да плати 52 млн. долара на модератори на съдържание, които са следили публикациите на платформите на компанията, предаде Асошиейтед прес.

В дело, заведено през 2018 година, служители на подизпълнител твърдят, че Facebook не ги е предпазил достатъчно от тежките психологически травми и други вреди, които могат да претърпят заради многократния сблъсък с графични материали, показващи жестокости като малтретиране на деца, обезглавявания, тероризъм, жестокост към животните и други.

Договореното извънсъдебно споразумение предвижда по 1000 долара за модераторите, които са се включили в колективния иск. Тези, които са диагностицирани със състояния, свързани с работата им, ще могат да получат лечение и обезщетения до 50 000 долара според предварителния текст на споразумението, представен пред съда.

В изявление социалната мрежа благодари „на хората, които вършат тази важна работа, за да направят Facebook безопасна среда за всички“.

Компанията вчера отчете рязко увеличаване в броя на постовете, свалени заради насърчаване към насилие и реч на омразата в приложенията й, допълва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Според концерна тази тенденция се дължи на подобренията в технологията за автоматично засичане на вредни текстове и изображения.

Най-голямата социална мрежа в света е премахнала около 4,7 милиона поста, свързани с организирани структури, насаждащи омраза, от основната си платформа през първото тримесечие на 2020 година. Предходното тримесечие изтритите постове са били 1,6 милиона.

Премахнати са и 9,6 милиона поста, съдържащи език на омразата, спрямо 5,7 милиона през последното тримесечие на 2019 година.

Компанията допълни, че е поставила предупреждаващи етикети на около 50 милиона публикации, свързани с COVID-19. В началото на пандемията Facebook обяви, че забранява публикуването на подвеждаща информация за вируса, която може да причини физически вреди.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви