Facebook се е съгласил да плати 52 млн. долара на модератори на съдържание, които са следили публикациите на платформите на компанията, предаде Асошиейтед прес.

В дело, заведено през 2018 година, служители на подизпълнител твърдят, че Facebook не ги е предпазил достатъчно от тежките психологически травми и други вреди, които могат да претърпят заради многократния сблъсък с графични материали, показващи жестокости като малтретиране на деца, обезглавявания, тероризъм, жестокост към животните и други.

Договореното извънсъдебно споразумение предвижда по 1000 долара за модераторите, които са се включили в колективния иск. Тези, които са диагностицирани със състояния, свързани с работата им, ще могат да получат лечение и обезщетения до 50 000 долара според предварителния текст на споразумението, представен пред съда.

В изявление социалната мрежа благодари „на хората, които вършат тази важна работа, за да направят Facebook безопасна среда за всички“.

Компанията вчера отчете рязко увеличаване в броя на постовете, свалени заради насърчаване към насилие и реч на омразата в приложенията й, допълва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Според концерна тази тенденция се дължи на подобренията в технологията за автоматично засичане на вредни текстове и изображения.

Най-голямата социална мрежа в света е премахнала около 4,7 милиона поста, свързани с организирани структури, насаждащи омраза, от основната си платформа през първото тримесечие на 2020 година. Предходното тримесечие изтритите постове са били 1,6 милиона.

Премахнати са и 9,6 милиона поста, съдържащи език на омразата, спрямо 5,7 милиона през последното тримесечие на 2019 година.

Компанията допълни, че е поставила предупреждаващи етикети на около 50 милиона публикации, свързани с COVID-19. В началото на пандемията Facebook обяви, че забранява публикуването на подвеждаща информация за вируса, която може да причини физически вреди.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen + 9 =