Бившият президент на Нефтохимик Христо Порточанов бе издигнат за президент на БФС от третодивизионния Септември (Симитли).

Това е първата обявена кандидатура за конгреса на футболния съюз, който трябваше да се състои на 7 юни, но беше отложен за неопределена дата заради пандемията от коронавирус.

„Това е човекът. Не се нуждае от представяне. Визитката му е достатъчно ясна“, коментираха от ръководството на отбора, който се подготвя за решителен бараж за участие във Втора лига срещу Миньор (Перник).

„Благодаря за доверието на ФК Септември Симитли! Има още време“, коментира пред БТА Порточанов.

Водеща фигура в Септември е кметът на Симитли Апостол Апостолов. На последните избори той се яви като кандидат от Партия на зелените, за която обясни, „че е създал с Порточанов“.

Порточанов бе една от най-силните фигури в българския футбол през 90-те години на миналия век и началото на настоящия. От 1990 до 2004 г. е президент на бургаския клуб. Той има основна роля в изграждането на стадион „Лазур“.

През 90-те години Порточанов бе човекът, който създаде футболния Нефтохимик. И той, и отборът бяха фактор в родния футбол. Порточанов беше три мандата член на изпълкома на БФС, а Нефтохимик достигна до 2-о място в класирането и няколко пъти игра в европейските клубни турнири. Тимът печели един сребърен медал и два пъти Купата на Професионалната футболна лига.

През 2000-ата година Порточанов прехвърли Нефтохимик на фирмата „Нафтекс Петрол“, а след това имаше сериозно участие във възраждането на Черноморец, който беше изпаднал в Трета лига. По-късно обаче постепенно се отдръпна футбола и се занимава в момента с бизнес.

По-късно Порточанов напусна БФС и беше сред най-големите критици на бившият президент. След негова жалба Върховният касационен съд обяви избора за президент и изпълком през 2009 г. за незаконен.

През 2014 г. Порточанов обяви, че ще се кандидатира за президент, но след това не се яви на изборите.

Освен Порточанов до момента желание за ръководния пост в БФС изрази и шефът на „Марица“ (Пловдив) Христо Христов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви