Метеорит не е удрял Земята при река Тунгуска
Метеорит не е удрял Земята при река Тунгуска

Преди повече от век нещо избухва в небето над Сибир. Чупи дървета и прозорци на километри и създава блестяща топка светлина. Досега се приемаше, че това е бил удар на метеорит. Ново руско проучване предполага друга, много странна алтернатива.

Случилото се в Сибир през 1908 г. е описано като най-голямото събитие в историята, предизвикано от удар върху Земята. Ударът унищожил 80 милиона дървета на площ от 1300 квадратни километра в сибирската гора.

Но мистериозно не е намерен кратер от удара, въпреки че са открити фрагменти от скала. Те биха могли да бъдат метеоритни по произход, съобщава изданието Science Alert.

Изследователи предполагат, че всъщност нищо не е ударило Земята. Вместо това голям железен астероид е преминал през атмосферата на Земята, преди да продължи пътя си през космоса.

Екип, воден от Даниил Хреников, пише: „Проучихме условията за преминаване на астероиди с диаметри от 200, 100 и 50 метра, състоящи се от три вида материали – желязо, камък и воден , през земната атмосфера.“

Изследователите казват, че е възможно железен астероид да е преминал през земната атмосфера и да е продължил в космоса.

„Условията за преминаване през земната атмосфера с последващ изход в космоса със запазване на значителна част от първоначалната маса, съществуват. Получените резултати подкрепят нашата идея, обясняваща един от дългогодишните проблеми на астрономията –

явлението Тунгуски метеорит, което досега не е получило разумни и изчерпателни интерпретации.

Ние твърдим, че събитието в Тунгуска е причинено от желязно астероидно тяло, което е преминало през земната атмосфера. И е продължило към близката слънчева орбита.“

В интервю за The Siberian Times д-р Сергей Карпов от Института по физика „Киренски“ в Красноярск заяви, че теорията за „преминаващ“ железен астероид е отговорила на няколко нерешени въпроса.

„В момента има над 100 хипотези за същността на феномена Тунгуски метеорит. Те включват падането на малък астероид с размери няколко десетки метра, състоящ се от типични астероидни материали, метал или камък, както и лед. Изчислихме характеристики на обект от 50 до 200 метра в диаметър и нашето моделиране показва, че то не може да се състои от скала или лед, тъй като, за разлика от желязото, такива тела се разпадат бързо поради колосално аеродинамично налягане в атмосферата.“

Според авторите това изключва удар от скалисто тяло. Ако ударът е бил от железен метеорит, то несъмнено би имало много ясни следи от огромен кратер, каквито на мястото липсват. Това им дава право да заявят, че удар не е имало, а въздействието е било от прелетял изключително близо до повърхността железен метеорит, който е продължил пътя си към космоса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

16 + eleven =