25 C
Бургас
понеделник, 03 август, 2020
НАЧАЛО Страната Икономика Василев: Отварят кутията на Пандора

Василев: Отварят кутията на Пандора

149
0

Бившият икономически министър Николай Василев с ирония „отвори“ в сутрешния блок на БиТиВи кутията на Пандора

Това се случва с намаляването на ДДС-то за заведенията и сектора на туризма, според него. Според Василев решението няма да доведе до нищо добро за ресторантите и развлекателния бизнес.

Той е от най-големите феновете на простата, красива, ефективна и българска данъчна система с единна данъчна ставка

Василев представи „три списъка от приоритетни отрасли, които заслужават да получат ставка на ДДС-то от 9%“. В първия списък са ресторантите, развлекателните индустрии, детските храни, туризмът, хотелите, книгите. Във втория списък намират място другите по приоритетни отрасли – театрите и спорта, а в третия списък са най-приоритетните отрасли като спорта.

По думите му целият списък на неприоритните отрасли, които знаят, че са неприоритетни и настояват да плащат пълната ставка от 20%, защото не заслужават да получат намаление. Това са производствата на електромобили и организаторите на икономически експедиции.

Василев даже се чуди дали да не предложи на медиите да бъдат с намалена ставка на ДДС-то от 2% като най-приоритетни отрасли, за да може също да се възползват от тази нова политика. Какво ще кажете, запита с ирония бившият финансов министър.

Идеята да се промени философията на ДДС-то е неправилна, вредна и ще доведе до вреди на българското общество. В следващите шест месеца ще има една дълга опашка колко дяволи ще се съберат на върха на една игла. В края на годината някои от ресторантьорите може да затворят, ще дойдат пак при премиера Бойко Борисов и ще го запитат защо не им помага в кризата, смята бившият финансов министър.

„С нищо няма да помогне на ресторантьорския бранш по-ниското ДДС от 9%“, изтъкна Василев и посочи, че масово се злоупотребява и държавата не реагира на това. Той напомни, че два пъти като финансов министър е внасял предложението да има намалена ставка на ДДС-то за международния туризъм.

Според Николай Василев някой да променя данъчната система, без да пита финансовия министър е все едно да отидем на кръчма без кръчмар

Бившият финансов министър смята, че премиерът е подведен, че това е антикризисна мярка за преодоляване на кризата при бранша.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four + 18 =