Екатерина Капрова
Какво мисля

Нещата, които се случват в света през последните два месеца, сякаш объркаха представите ни за реално, виртуално и нормално. Най-странни ми се струват реакциите на нашето правителство и на първите мъже в държавата. Започнаха да взимат решения, в които не само, че няма никаква логика, но и ясно прозира трудно прикриваният лобизъм.

Управляващите се разкрачиха между неистовото желание да НЕ дават възможност на нормалните хора и малкия бизнес да оцеляват, докато демонстрират грижа към тях и стремежа да удовлетворят интересите на едрия бизнес, в който вероятно имат участие самите те. Или поне получават дивиденти от собствениците му. И да го направят така, сякаш правят услуга на всички нас.

Сложно ли се изразявам?

Ето просто – забранява се, под заплаха за големи глоби, поставянето на палатки на дюни, но се разрешава мащабното строителство върху тях. Българите, които почиват в чужбина, когато се върнат, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина, но туристите от други страни ще идват у нас само с декларация, написана от самите тях, че са здрави. Искат да привличат туристи, но не успяха да се преборят с концесионерите за безплатни чадъри.

Вместо това намалиха цената на половина, но наполовина от колко? Намаляват ДДС за ресторантьори, но не и за хляба, детски стоки, книги, учебници или други стоки от първа необходимост. Това обаче не означава, че крайният продукт ще е на по-ниска цена. Не, просто ресторантьорите ще получат 11% повече от всичко, което ще платите вие. Вместо да влизат в бюджета, откъдето се плащат заплатите на медици и полицаи, пенсии, държавни служители и т.н.

И още – правителството щяло да плаща по 35 евро на авиокомпаниите за всеки чужд турист, който докарат у нас. А медицински сестри и полицаи ще получат ваучери по 210 лева, за да почиват на нашето Черноморие. По 30 лв. на ден. Останалите – без пари, без отпуска, с натрупани кредити, отивайте на българските плажове, плащайте си по-високите цени, иначе … А, че цените ще са по-високи, съмнява ли се някой?

Това е логично и разбираемо.

Хотелиери и ресторантьори трябва да спазват задължителни мерки, които ще намалят капацитета им поне на половина и, за да си избият поне разходите, трябва да увеличат цените.  Не знам дали да отварям дума изобщо за персонала. Той няма как да е по-малко, но заплатите може дори да са по-ниски. И дали ще има много желаещи да работят два месеца – юли и август, с маски и ръкавици и дезинфектант в ръце.

Мнозинството в парламента пък си гласува антиконституционни права – правителството да обявява извънредно положение. Нещо, което е право и задължение на парламента.

Така, стъпка по стъпка, започваме да се превръщаме в държава, управлявана от един човек, който даже не е избран от народа.

И той еднолично решава на кого какво да даде или да не даде от държавните пари.

Сега очаквам зърнопроизводителите да поискат по-ниска ставка, безплатно гориво възможности за неограничен износ. Монополистите вече си поискаха увеличение на тока.

Но това някак минава между другото, докато всички са се вторачили в оцеляването на един футболен клуб. А собственикът му, удобно заседнал в ОАЕ, се подиграва с премиера като му прехвърля акциите на отбора, клатещ се на ръба на фалита.

Да, явно се изпълнява най-гадната клетва: Да живееш в интересни времена! Но аз, очевидно неподготвена, не разбирам какво точно се случва и с какво сме го заслужили. Грешни и безбожни ли сме, тъпи, нагли и нахални, или прости, овчедушни и примирени?

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви