Талони (ваучери) в размер на 210 лв. за 7-дневна почивка за всички социално осигурени работници и служители като пряка мярка за подпомагане на вътрешния туризъм. Това предлага НФСБ в законопроекта със свои мерки за сектора, който ще се гледа днес в пленарна зала. Според предложението ваучерите ще важат и догодина. Предлагат се още ваучери по 100 лв. за всеки ученик за зелени училища, културни и спортни мероприятия.

Плажни принадлежности по цени, намалени минимум с 50 % или безплатни срещу намаляване на концесионната такса от 50 до 100 %, е друга записана мярка на НФСБ.

3аложена е възможност за намаляване или отмяна на туристическия данък от Общинските съвети на курортните общини след отмяна на извънредното положение.

Предимство за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 хил. лв. и друго безвъзмездно финансиране за хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти, предлагат още от НФСБ.

В законопроекта е записано удължаване срока за завършване на строителството по националните курорти за подготовка на туристическия сезон. Очаква се срокът за това да е 15 юни.

Друга мярка е удължаване срока за възстановяване на плащания или ползване на туристически услуги от туроператорските фирми до една година като антикризисна мярка за спасяване на бранша.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 + 12 =