5 млн. лв. подкрепа за културата след разговор с премиера Бойко Борисов обяви ресорният министър Боил Банов на пресконференция в МС. Ще се създават нови театрални постановки – с 500 хил. лв., също по толкова са предназначени за нови музикални и танцови постановки, и още 500 хил. за една съвсем нова програма – проекти в областта на визуалните изкуства.

С 800 хил. лв. ще бъде отворена малко по-късно програма за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства, тоест за вече готов продукт, обясни Банов.

Той припомни, че до момента вече е осигурена подкрепа от 2.5 млн. лв. за културата. 700 хил. лв. във Фонд „Култура“ ще бъдат предназначени за единични артисти и целят да провокират изява чрез интернет, съобщи още Банов. Той посочи, че отделно във Фонда има 1.9 млн. лв. за проекти и програми, някои от които вече са стартирали.

Като знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм прие министърът на културата новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес, с която се позволява посещаемост на галерии, музеи, кина при спазване на здравни мерки и запълване на капацитета до 30%.

На въпрос как точно ще се осъществяват постановки на открито, той заяви, че е абсурдно да бъдат изкарвани артисти с маски и се дава възможност на самите колективи да решат въпроса. Банов посочи, че например може да се насърчат моноспектаклите, по-камерните заглавия. Министърът каза обаче, че ще е най-спокоен за зрителя заради мерките, които се предприемат.

Много е рано да говорим за театри, опери, филхармонии на закрито, каза още той и уточни, че за кината това е разрешено, защото няма артисти на сцената.

Министърът на културата напомни, че досега държавата пое издръжката на културните институти, като няма намаление на бюджетите в условия на коронакриза. Банов уточни, че се обсъждат и други мерки за подкрепа, които зависят от динамиката на ситуацията. В момента сме като едно новородено, търсим правилните решения, разясни той.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви