На преустановилите временно работа таксиметрови шофьори в Бургас да се възстанови внесения данък за превоз за времето, в което не са работили, и еднократно да бъдат освободени от административна такса за издаване на разрешително – такава мярка беше гласувана на мартенската сесия на ОбС-Бургас. Тя цели облекчаване на този вид бизнес заради извънредното положение.

След наскоро проведената среща с браншовата организация на таксиметровите шофьори в България стана ясно, че приетите мерки засягат много малка част от хората, извършващи такава дейност. Причина за това е, че при преустановяване на дейността си те трябва да върнат и разрешителното за превоз. Необмислена, на практика мярката се оказва неработеща.

Припомняме, че издаването на разрешително е 40 лв., а месечният данък е 55 лв. или 660 на година на територията на Община Бургас.

Изходът:

Да се удължи срокът на валидност на разрешителните, издадени от Община Бургас, за извършване на таксиметрова дейност с времето на извънредното положение и да се освободят от данък превоз за срока на извънредното положение на всички, които не са преустановили дейност.

Тези две конктретни мерки реално биха облекчили бранша. Такова предложение са внесли в ОбС съветниците от ДБГ Стоян Грозев, Живко Табаков, Манол Тодоров и Костадин Андонов.

„Настъпва времето, когато се налага да помислим за евентуалните последици след излизане от извънредното положение. С предложените мерки ще покажем, че местната власт се вслушва в исканията, притесненията на хората и се стреми максимално да защити интересите им, особено в моменти като този, поставящ на изпитание чавешката сила, воля и материален ресурс“, заявяват общинските съветници. Именно затова те „дават рамо“ на таксиметровите шофьори в Бургас.

Самите таксиметрови шофьори се опасяват, че заради въведеното извънредно положение и резкия спад на клиенти ще последват масови фалити. На местно ниво всичко е в ръцете на ОбС, чието заседание е в края на месеца.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви