Михаил Станчев е признат за виновен в това, че на 02.06.2018 г., около 21:10 ч. в Слънчев бряг, пред хотел „Сън Вилидж“, по начин, опасен за живота на мнозина – произвеждайки изстрели с пистолет, умишлено умъртвил Коста Николов и направил опит умишлено да умъртви Симона Тодорова, прострелвайки я в лявото слепоочие, с което й причинил постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, като деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини.

Делото пред първоинстанционния съд е премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло фактите от обстоятелствената, част на обвинителния акт и се съгласил да не се събират други доказателства за тези факти.
Окръжният съд наложи наказание от 24 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд – Бургас. от подсъдимия Михаил Станчев и от частния обвинител С. Н.

Според апелативните съдии Михаил е действал при пряк умисъл – той е искал, целял причиняване смъртта на повече от едно лице, произведените изстрели към всеки от пострадалите, представляват продължение на едно престъпление.

Въззивната инстанция е намерила възражението на защитата за отчитането на самопризнанието като допълнително смекчаващо обстоятелство, за неоснователно. Съдът подчертава, че самопризнанията на подсъдимия не могат да бъдат отчетени като допълнително смекчаващо отговорността обстоятелство, тъй като те са предпоставка за разглеждане на делото по особените правила, които включват облекчен режим за определяне на наказанието.

Въззивният състав не е възприел и тезата, че като смекчаващо обстоятелство следва да бъде ценена силната ревност, която подсъдимият изпитвал към пострадалата и е била основен мотив за извършеното.

„Ревността не може да бъде извинителна причина за агресия, още по-малко за убийство. Тя е присъщо за голяма част от членовете на обществото чувство, но не следва да оправдава насилие“, е отбелязано в решението на съда.

Апелативните съдии споделят становището на първостепенния съд да приеме като отегчаващо отговорността обстоятелство опита на подсъдимия да избяга от страната след престъплението. „Действително, няма задължение извършителят на престъпление да остане на местопроизшествието и да признае вината си, но хладнокръвният опит да се осуети наказателно преследване и реализиране на наказателна отговорност за такова тежко престъпление завишава обществената опасност на извършителя“ се казва още в постановения съдебен акт.

Въззивната инстанция е приела, че съответно на извършеното престъпление, на личността на извършителя и най-подходящо за постигане целите, посочени в Наказателния кодекс, се явява наказанието лишаване от свобода за срок от 26 години.

Подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото за по-дълъг срок, през който с помощта на затворническата администрация да бъде работено за неговото поправяне и превъзпитание. Наказанието следва да въздейства предупредително и възпиращо и на останалите членове на обществото, да създава усещане за справедливост, посочват апелативните съдии.

В останалата част съдът е потвърдил присъдата като обоснована, законосъобразна и правилна. Подсъдимият Михаил е осъден да заплати на гражданските ищци С.Н. сумата от 150 000лв.; на С.П.Н сумата от 100 000лв.; М.Н. сумата от 20 000лв. и на С.Т. сумата от 70 000лв. – всички, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди причинени с престъплението.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на Р България в 15 дневен срок от получаване писменото съобщение от страните, че е изготвено.

Историята

Михаил Станчев е обвинен за това, че на 02.06.2018 г. в Слънчев бряг, пред хотел, по начин опасен за живота на мнозина, чрез произвеждане на изстрели с огнестрелно оръжие, направил опит умишлено да умъртви повече от едно лице, като умишлено умъртвил Коста Николов и направил опит умишлено да умъртви Симона Тонева, прострелвайки я в областта на лявото слепоочие, с което й причинил постоянно общо разстройство на здравето. Предстои Окръжен съд – Бургас да насрочи дата на заседанието си.

54-годишният собственик на казина Коста Алексиев Николов-Маджурина  / снимка – фейсбук/ от Нова Загора и 22-годишната Симона Тонева Тодорова от Дряново – негова служителка и приятелка, отивали на вечеря в елитен ресторант в Слънчев бряг, когато килър ги нападна и стреля по тях.

Убиецът първо стрелял по хазартния бос, който изчаквал Симона в луксозния си мерцедес, S класа, спрян на аварийни пред комплекс “Сън вилидж”.

Килърът се доближил пеша до мерцедеса и стрелял от упор по Коста, който седял на шофьорската седалка. Четири куршума попаднали в главата на хазартния бос, който издъхнал намясто,.

Отзад в колата имало двама мъже, те по чудо се отървали невредими.

В момента на стрелбата Симона излизала от “Сън вилидж”, в който хазартният бос притежавал апартамент. Приближавайки към мерцедеса, спрян на няколко крачки от входа на комплекса, Симона видяла как мъж стреля по Коста.

22-годишната тогава Симона Тодорова, дъщеря на шефа на полицията в Дряново Тони Тодоров, беше простреляна в лявото слепоочие. Тя беше откарана е в тежко състояние в УМБАЛ – Бургас, където изпада в кома. Момичето успя да се възстанови.

37-годишният тогава Михаил Станчев беше арестуван ден след показното убийството на границата в Лесово при опит да напусне страната. Той е пътувал сам в автомобила си. В него е открито и законното му оръжие – пистолет „Макаров“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви