Пандемията от коронавирус причини спад от 22% на международния туризъм само през първото тримесечие на годината, става ясно от последните данни на Световната организация по туризъм (СОТ), цитирани от TravelDailyNews. Според прогнозата на експертите до края на годината международният пътникопоток може да отбележи спад от 60 до 80%.

„Светът е изправен пред безпрецедентна здравна и икономическа криза. Туризмът е силно засегнат и милиони работни места са поставени под риск“, каза генералният секретар на СОТ.

Това е най-сериозната криза, с която се е сблъсквал международния туризъм от началото на проучванията през 1950 г. Секторът е загубил 74 млрд. евро през първите три месеца на годината. Общо финансовите щети биха могли да достигнат от 843 млрд. евро до 1.111 трлн. евро до края на годината.

Какви са основните сценарии за лято 2020 г.?

Първият възможен вариант е отваряне на границите и вдигане на ограниченията за пътуване в началото на юли. Тогава се очаква спад от 58% на международните туристи. При втория сценарий прогнозираният спад е 70% и при него отварянето на границите ще е в началото на септември. Ако мерките „паднат“ в началото на декември пък, СОТ прогнозира срив от 78%.

Експертите са на мнение, че през 2021 г. ще станем свидетели на възстановяване в туризма. Основната причина за това обаче ще бъде активното възвръщане към вътрешния туризъм. На база предишен опит от справяне с кризи в сектора, от СОТ твърдят, че първите пътувания ще са с цел посещение на близки и роднини.

Най-положителни са перспективите за Африка и Близкия изток, за които по-голяма част от експертите прогнозират възстановяване още през 2020 г.,

а най-песимистичните за Северна и Южна Америка. За Европа и Азия „чувствата“ са смесени – половината експерти очакват възстановяване още тази година, другата част от тях обаче не са на това мнение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви