Защо скоростомерът е разграфен до 200?
Защо скоростомерът е разграфен до 200?

Спидометърът /или на български – скоростомерът/на всички съвременни автомобили има отметка на скорост от 200 км/ч или повече. Това поставя логичния въпрос: защо е нужно, ако тъй или иначе развиването на такава скорост по обикновените пътища е забранено? Освен това повечето автомобили технически не могат да вдигнат толкова! Каква е уловката?

Всъщност, отговорите на този въпрос са няколко. И всеки от тях е доста важен. Първото нещо, което трябва да се знае, е, че автомобилите, достъпни за обикновените хора, все пак могат да вдигнат 200 км/ч и дори по-висока скорост. Те могат да направят това /ако двигателят позволява/ по специални магистрали. Като на някои аутобани в Германия, например.

Вторият важен момент се отнася до техниката. Работата е в това, че при създаването на автомобилите

инженерите искат, освен всичко друго, скоростомерът /т.е. стрелката му/ никога да не опира до ограничителя.

Това е необходимо, за да се предотврати неизправност на информационното оборудване. Разбира се, това се отнася главно за ситуации със същите тези аутобани, където автомобилът има право да ускорява до 180 или повече километра в час.

Третият момент е въпрос на ергономия. Многобройни проучвания показват, че за водача е най-удобно да възприема информация от циферблата на скоростомера в ситуации, когато стрелката се намира в лявото му полукълбо или по-близо до „12 часа“ (по средата). Тази особеност се дължи на спецификата на работата на човешкия мозък и на възприятието.

И накрая, има и четвърти аспект – унификацията. Автомобилите от една моделна гама могат да бъдат оборудвани с двигатели, които са много различни по своята мощност. Оборудването им с различни приборни панели и още повече – с различни циферблати за скоростомера, би било просто ненужно разточителство от страна на производителя, когато става дума за масово производство. Така скоростомерът с недостижима скорост също е просто банална икономия при масовите модели автомобили.

И една още по-банална препоръка от нас. Най-добре е да не се правите на джигити с 200. Особено по прекрасните ни магистрали…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви