Бургас стана един от първите градове в страната, който все още в условия на извънредно положение пусна в експлоатация плувните съоръжения. На 7 май врати отвориха „Парк Арена ОЗК” и басейнът в „Меден рудник”.

В първия ден от отпадане забраната за посещения на плувни обекти и басейни „Парк Арена ОЗК” обаче странно е притихнал. Няма го типичното „жужене”, което сме свикнали да чуваме край басейна, няма ги закачките между децата, липсва детската глъч.

Изключително отговорно и спазвайки правилата в условията на коронавирус, бургаските състезатели търпеливо изчакват реда си, за да прекрачат отново прага на своя спортен храм. Видимо още по-дисциплинирани, след близо два месеца в социална изолация, на необходимото разстояние един от друг, те следват стъпка по стъпка указанията на персонала от ПСК „Парк Арена ОЗК”, които започват с почистване на подметките върху стелка при влизане, мерене на телесната температура, дезинфекция на ръцете и преминаване към следващата зона – събуване на обувките и обуване на чехли, а от там към третото ниво на защита – дезинфекцирана стелка пред входа на съблекалните.

Организацията е перфектна. Всяка подробност и точка от правилника за вътрешния ред, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, са прецизно изпълнени. Стриктно се съблюдава изпълнението им в процеса на работа – с една единствена цел – съхраняване здравето на децата и ограничаване разпространението на вируса.

„Отне ни около 48 часа, за да въведем обекта в нормален режим на работа, тъй като в последния месец се реализираха доста ремонтни работи и освежаване на обекта,

които бяха наложителни и бяха по гаранция на обекта. В голямата си част обектът беше подготвен за откриване, оставаше само дезинфекцията и затоплянето на водата, както и допълнителната дезинфекция, която се изисква съгласно ситуацията”, каза за Burgasnews.com управителят на най-модерния плувен комплекс в страната Ивелин Ефендиев.

„Дори и преди тази ситуация бяхме си изградили практиката да се дезинфекцират всички повърхности, докоснати от посетители, три пъти на ден.

В момента практиката е да се прави на час, съгласно заповедта. Всички условия за ползване на нашия комплекс като плувен басейн продължават да се спазват – с първоначален хигиенен душ, с душ след ползване на басейна. Както и с всички дезинфекцирани стелки, които са поставени на влизане, след рецепцията преди чистата зона, която е съблекалните в случая, и преди басейна.

Според новите изисквания, всички повърхности, които се докосват – дръжки на врати, шкафчета, гладките повърхности се дезинфекцират на час.

Направили сме специална организация съгласно заповедта. Разделили сме басейна на две части по 25 м и сме разделили ползването му в различни сесии. Двете половини са разделени от половин час и така имаме различни сесии, в които потоците на влизащи и излизащи да не се срещат без дезинфекция – това са двата коридора, които се ползват. При всяко ползване – влизане и излизане, се дезинфекцират общите части, както и частите по съблекалните. Трениращите в Басейн І ползват съблекалните за посетители, а трениращите в Басейн ІІ – за състезателите”, разясни Ефендиев.

Специални мерки са предприети и за персонала

„Всички се допускат само през един вход, където също има дезинфектирана стелка. Извършва се дезинфекция на ръцете. Изградили сме практиката външните обувки, с които пристига персоналът, да бъдат поставени на щанд, който също се дезинфекцира. Вътре се работи с обувки, които са само за обекта. Разбира се, те също са дезинфекцирани. Тук се ползват само служебните униформи. Всички са снабдени с лични предпазни средства – маски, ръкавици и шлемове. Направили сме всичко възможно те също да са в безопасност”.

Управителят на плувния комплекс потвърди, че той и колегите му срещат разбиране от страна на спортните клубове и посетителите при спазването на правилата.

 

„Реално преди доста често влизахме в конфликти точно за тази част от дезинфекцията както с плувните хора, които са редовно тук, така и с новите ползватели. Но сега при тази ситуация с коронавируса хората свикнаха да спазват доста правила и в момента нямаме никакъв проблем с влизащите до този момент на басейна. Никой не е оказал някаква съпротива или нежелание да спазва мерките.

Още в първия ден от рестарта на плувния сезон след изолацията заради коронавируса, желаещите да тренират са много. Освен състезателите, в басейна се завръщат и любителите на плувните спортове, не липсват и нови клиенти.

 

„За късмет на нашите клиенти бяхме подготвени още в предходния ден – снабдени с дезинфектанти, с предпазни шлемове и лични предпазни средства. Имах времето да направя инструктаж на всичките си служители. Всичко това бяхме го отиграли и в момента напълно спокойно приемаме всичките си клиенти. Има голям интерес. Имаме вече и нови клиенти, които си закупиха абонаментни карти в днешния ден, очакваме следобед по-сериозния наплив на редовни клиенти, както деца, така и възрастни, и се надявам всичко да премине гладко и да е приятно за всички”, сподели Ефенидиев, който лично съблюдава за реда.

Първа тренировка на басейна направиха състезателите от ПК „Метропол”. След инструктажа на треньорката им Хариета Гарибян, за условията, при които трябва да се проведе занятието след 56 дни „на сухо”, плувците се завърнаха във водата.

„Сега ще си проличи кой е работил вкъщи. След тези онлайн тренировки, които провеждахме, отделно откакто позволиха кросчетата на открито, ще преценим кой е правил по-силова обща физическа подготовка. Някои, които имат вкъщи минифитнес зали, знам че се тренирали. Този, който е изпълнил заданията и е вървял по план, по-бързо ще се възстанови от този, който нищо не е правил”, каза Хариета Гарибян.

Според треньорката, това, че децата дълго време не са били във водата, не е проблем. Това бързо ще се навакса. Основният проблем е неяснотата кога ще бъде даден стартът на състезанията.

„Първо ще започнем с леко разплуване, тъй като тялото отдавна не е било във вода. Но това не е страшно. Страшното е, че нямаме никаква представа кога ще са състезанията. Първият месец няма проблем – ще тренираме, но трябва да си насочиш подготовката за някаква дата, някакъв месец, иначе не знам какво плуване правим. Цикълът е нарушен и ще трябва да съкращаваме от следващите”, сподели Гарибян.

На басейна в „Парк Арена ОЗК” тренират деца от всички бургаски плувни клубове. На ден преминават около 200 – 250 състезатели, а броят на гражданите е различен през дните от седмицата. В коридор се допускат да плуват до петима души.

Басейнът в ученически спортен комплекс – ППМГ „Акад. Никола Обрешков” ще заработи от 11 май, понеделник.

 

Още снимки ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви