Засечени са злоупотреби със схемата 60/40. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Фирми са се възползвали от мярката, а на практика са съкратили персонал

Едно от изискванията за получаване на одобрение на компаниите по тази мярка е именно да няма освободен персонал. Всички, които злоупотребяват със схемата, ще подлежат на наказателна отговорност, заяви пред БНТ Караниколов. „Безспорно ще има хора, които ще злоупотребят, но имаме механизми, по които да следим това. За всички, които го направят, ще има и наказателна отговорност“, каза Караниколов.

Европейската комисия обяви, че очаква икономиката на България да се свие с над 7%, припомни Караниколов

Според него обаче дори и в страната да нямаше сегашните мерки, то икономиката на България отново „щеше да има проблеми, защото в ЕС има, а ние сме едно цяло“. Българската икономика е част от европейската икономика, където се говори за тежка рецесия.

Съкращения и намаляване на заплати очаква Караниколов в някои сектори

Расте междуфирмената задлъжнялост, каза министърът. Финансово сме влезли в кризата подготвени и затова ЕК очаква по-бързо да излезем от нея, добави Караниколов. По неговите думи 142 000 работни места е спасила мярката 60/40. Над 2000 компании са получили вече първите плащания.

Над половината българи – 57%, обаче споделят песимистични нагласи спрямо развитието на икономиката в следващата година

Най-голям дял – 31%, посочват, че ще е необходима повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот, а 9% заявяват, че никога няма да се върнем към него. Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. 22% от интервюираните са на мнение, че доходите им ще намалеят чувствително в следващата година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 − 14 =