Васил Божков
Васил Божков

„Не възнамерявам да оставам собственик на Левски“, каза в интервю ца бТВ по телефона Васил Божков от Дубай.

„Аз бих направил за Левски всичко, за да върви добре. Аз съм готов да дам акциите на всеки един – не да ги продам, а да ги дам. И това е само и само, за да спасим „Левски“. Борисов унищожи „Левски“. Как ще спаси клубът Борисов? Ще му даде кредит? Или ще намери друг идиот да издържа „Левски“, после да го арестуват и него?, попита риторично Васил Божков.

България се управлява от хунта! Няма закони. Аз съм невинен. Трябва да се върна, но чакам делото да започе. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение.

Борисов унищожи ФК „Левски“, защото унищожи компаниите, които го финансираха.

Това заяви още избягалият с 11 обвинения в Дубай бизнесмен Васил Божков в телефонното интервю по бТВ.

Той посочи, че от края на месец януари е в Дубай и живее в апартамент, който е под наем. В ефира на предаването „Тази сутрин“ Божков посочи, че статутът му в момента в Дубай е на резидент. Преди това обаче прекарал е около 2-3 седмици в затвора „Ал Ахбар“.

„Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти“, заяви собственикът на „Нове холдинг“.

Божков разказа, че няма никакви ограничения, разхожда се свободно по улиците и то без охрана, но не може да напусне страната, защото ще бъде арестуван.

И допълни, че би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България.

Той обяви, че не е избягал от страната, а заминал по работа. Щял да се върне в „подходящия момент“. По думите му това би се случило най-рано, след като делото влезе в съда.

„Аз съм невинен. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение“, беше категоричен той.

„Не знам защо прокуратурата не се опитала да се свърже с мен досега. Както виждате, вие звъните и аз вдигам телефона“, отбеляза Божков пред Антон Хекимян и коментира, че България не е правова държава, защото се управлява от хунта в момента.

„Трябва да се върна в България, аз съм невинен и ще се върна в подходящия момент. Колкото по-скоро, толкова по-добре, тези неща трябва да се изчистят. Нека делото да влезе в съда“, поясни още Васил Божков.

„Кои са мутрите, всички знаем – едни му казват „мафия“, други – „хунта“, подчерта Божков и заяви, че на по-късен етап ще коментира какво точно има предвид.

„Иван Гешев реши, че съм виновен ли, как? Първо, не съм избягал, а заминах по работа. Второ, мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България? Говоря, че физически нямаше да изляза оттам“, коментира Божков.

Той посочи, че се чува със сина си Антон Божков и отбеляза, че жената до него Елена Динева я държат в ареста по думите на един свидетел.

„Страхувам се физически, ако се върна в България“, каза още той.

Божков заяви, че държат жена му като заложница. „Само мафията прави такива неща. Всички, които ме познават, са наплашени. Целият репресивен апарат работи“.

„Левски“ беше стабилен клуб и вървеше нагоре, коментира бизнесменът. Акциите на „Левски“ вече не ми трябват. Аз от тази ситуация не мога да направя нищо за „Левски“, каза още бизнесменът и подчерта, че акциите ще се дадат на този, който ги поиска.

Той поиска Горанов да си подаде оставката.

„С финансовия министър Владислав Горанов контактите ми са били много чести. Аз имам едно обяснение за тях, но той може да изтъкне друго. Много лесно мога да ги докажа, но това може би е работа на прокуратурата, когато подам сигнал. Не съм го направил до момента, защото бях в затвора. От там е трудно. Но може би в момента го подготвям. Той ще бъде до всички институции и медии. Няма да е само до прокуратурата. Може ли една политическа сила да не знае, когато нейни кадри приемат и отхвърлят закони? Може ли финансов министър да не знае кога се приема и отхвърля закон? Ако Горанов е знаел – да си подаде оставката. Ако не е знаел – пак да я подаде“, отсече Божков.

Божков нарече Прокуратурата ДАНС и НАП съвременни бухалки по подобие на бухалките от мутренските времена.

Общото между мутрите в миналото и мутрите сега е Борисов. Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, но сега е паякът, който дърпа конците. Публична тайна е, че именно той назначи Иван Гешев. Да разследват кой го предложи. Ако Гешев ме разследва, значи е бухалка.

Божков каза, че срещу него няма предявени обвинения.

Той подчерта, че няма връзка и няма бизнеси с певицата Лиляна Деянова, която е обвинена за злоупотреба с евросредства и подчерта, че няма връзка с граждани на Руската федерация.

„Аз печелих достатъчно пари, за да не ме интересуват еврофондове.

Сега нямам пари. Имам достатъчно богати приятели които ми дават – 1-2 милиона и с тях живея сега. Всичко, което е в България, е блокирано“.

Никой от управлението на ОАЕ не познавам, каза той. Бих се върнал, ако сме правова държава и има закони.

Божков коментира и казуса с културните ценности, които са негова собственост.

„Гешев и слугите му унищожават световно културно наследство. Подал съм искове в съда в Лондон. Държавата ще бъде осъдена. Това е престъпление срещу човечеството. Ценностите още не са унищожени, но да водиш некомпетентни хора, които пипат с ръце, хвърлят чувалите… това е страшна вандалщина“, обясни още Божков.

Бизнесменът опроверга и слуховете, че руски граждани са отишли в Дубай, за да ву помогнат и заяви категорично – това са акции на прокуратурата.

„Тук съм с Георги Попов (б.р. – мажоритарният собственик на ПФК Левски). Добре сме, живеем в апартамент. Онзи ден празнувахме имения му ден. Празнувахме с голяма компания наши приятели“, разказа Божков.

„Мога да ходя, където си поискам, но ще бъда арестуван, ако напуска Обединените арабски емирства“, добави той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × three =