И бургаските училища започнаха раздаването на безплатните закуски, полагащи се на учениците. Припомняме, че заради извънредното положение доставките бяха прекратени. Сега обаче децата получават накуп порциите си плодове, зеленчуци и млечни продукти. За периода на извънредното положение на едно дете се полагат около 300 гр млечни продукти и 2 кг плодове или зеленчуци. „Държавен фонд земеделие“ изисква раздаването да приключи до 13-ти май.

Организацията за получаване на продуктите е различна в бургаските училища, но навсякъде това се прави по график от миналата седмица. Раздаването продължава и през тази седмица. Много от родителите се отказаха от пакетите, а храната се преотстъпва на деца от крайно нуждаещи се семейства.

Целта на програмата, която се финансира с европейски пари, е децата в градините и училищата да се хранят здравословно.

Родители обаче сигнализират, че храната в пакетите е с лошо качество – зеленчуци в полуразвалено състояние и размекнати млечни продукти.

Мъж, с инициали А.М., публикува и снимка в социалните мрежи на получената храна, която е нарекъл „Здравословна закуска за шампиони“. От коментара му става ясно, че претенциите са единствено за качеството на храната. Самият той е решил да вземе пакета, за да види „с какво подпомагат здравословното хранене в училищата в Бургас“. Бащата изказва мнение, че храната се раздава безконтролно. „Подхвърлена храна в този вид е недопустимо за всеки един“, категоричен е той. „Да бяха сезонни или други плодове. Нали се опитваме да ги храним здравословно в този нездравословен живот!!!“.

Друг потребител, с инициали Б.Б., е още по-категоричен, определяйки акцията като „имитация на грижа към децата“. Мъжът прави и свои изчисления: „Толкова ли е трудно да се сметне 0.50 лв. на ден за дете, 22 дена = 11 лв на месец. Десет месеца = 110 лв. на дете за учебна година. Държавата може да ги дава директно на родителя или да се приспаднат от данъците и т.н. Те се чудят сега, какъв по-евтин боклук да дадат на децата, че да остане за фирмата печалба“.

Изчисленията за дневната дажба е направена от МОН:

Като цяло коментарите на родителите не са в полза на раздаваните закуски. Много са мненията, че и количеството е подигравка с децата. „Да се премахне тази програма. Ще си носят храна от вкъщи. Една филия хляб /0,10 лв/ плюс 50 грама сирене /0,30- 0,35 лв/,прави 0,30-0,40 лв да е. До 0,95 лв си е печалба“, коментира Х.Т. Но предвид изчисленията в горната таблица, няма как количеството да е повече.

Малцина са онези, които смятат, че това все пак е някакъв вид помощ, а някои дори се опират на народното творчество: „На харизан кон зъбите не се гледат.“

72% от родителите предлагат парите, които държавата отпуска за безплатни закуски в училище, да се дават за нещо друго.

Причината за това е лошото качество на храната, която учениците от I до IV клас много често хвърлят в кошчето за боклук. Това са данни от последната анкета на фондация “За храната” сред родители, направена през месец март тази година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви