Истанбулска конвенция
Истанбулска конвенция

Унгарският парламент отхвърли ратификацията на Истанбулската конвенция, като подкрепи мнението на правителството, че документът насърчава „разрушителни джендър идеологии“ и „нелегална миграция“, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Според „Франс прес“, налаганата от Съвета на Европа Истанбулска конвенция е първият в света обвързващ инструмент за борба с насилието срещу жените.

Представена от надзорния орган за правата за ратификация през 2011 г., конвенцията беше подписана от мнозинство от държавите-членки на ЕС, включително Унгария през 2014 г, но парламентът на страната реши да не я ратифицира.

Управляващата партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан заяви, че макар да е съгласна със същността на договора, всички законни гаранции за защита на жените от домашно насилие вече се съдържат в унгарското законодателство.

Той също така отхвърли позоваванията в текста на договора на „пол“ и задълженията за приемане на бежанци, преследвани заради сексуална ориентация или пол.

„Идеологическият подход на текста на договора е в противоречие с унгарския правен ред и убежденията на (правителството)“, заяви Лоринц Наша, депутат от християндемократите, младши коалиционен партньор на „Фидес“, който изпрати декларацията на правителството в парламента.

Конвенцията също така ще „ускори и опрости“ имиграцията в Европа, отбеляза законодателят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви