Лодкостоянката в „Крайморие“ става арт зона с мобилна сцена, съобщиха от Община Бургас. Това става по проект за повишаване на туристическата привлекателност на квартала и съхранение на местната история и култура. Той вече е обезпечен финансово след подписан договор с Управляващия орган на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020.

За улеснение провеждането на бъдещите мероприятия, по проекта ще бъдат закупени мобилна сцена и зрителски трибуни със седалки за 200 човека.

Те ще бъдат сглобяеми, лесни за монтаж и демонтаж и по време на събитията ще бъдат разположени в южната част на красивата нова лодкостоянка, която се превръща в една от емблемите на Крайморие. Мястото не е избрано случайно. То се намира в непосредствена близост до морето и лодките на местните рибари. Така публиката ще усеща една неповторима атмосфера. В проекта е заложено да се закупи и професионална озвучителна система за провеждане на различни събития – фестивали, събори, концерти, възстановки, демонстрации, кулинарни презентации и др., като общото между всички тях да е пресечната точка с морето и рибарството, с традиционните занаяти, с обредния календар и нашите празници.

Преди всичко останало е предвидено извършването на проучване за идентифициране и възстановяване на културното и историческо наследство на Крайморие. То ще послужи като база за организиране на събития, свързани с морето и рибарството.

Всички инициативи ще се провеждат на открито – на територията на лодкостоянката и пред сградата на читалището

Очаква се те да привлекат на едно място разнообразна публика и голям брой участници – туристи, местни жители, любители на творчеството, занаятите, рибата и българските традиции. Това ще е предпоставка за развитие на квартала и съживяване на културния живот в него.

НЧ „Петър Янев 1939“ е създадено преди повече от 80 години. Основано е от Лазар Янев, Атанас Савов, Яни Андонов и Христо Славов. То носи името на прогресивен учител, убит от гръцките фанариоти. Днес НЧ „Петър Янев 1939“ има мисията да се превърне в съвременен център за културно и обществено развитие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви