За последните два дни Испания регистрира най-ниските случаи на заболели и починали от коронавирус за денонощие.

За живота в условията на изолация и за работата от дистанция специално за Burgasnews.com разказва Пролетна Калчева – една от успешните бургаски състезателки по художествена гимнастика.

Бургазлийката е треньор в Испания, където почти 20 години живее в Бенидорм и работи в своя клуб „Примавера”, със седалище Алфас дел Пи.

„От 13 март обявиха извънредното положение в Испания и тренировките бяха спрени. Като разбрахме, че тази ситуация ще продължи доста време, бяхме категорични, че не може да оставим децата в застой. Затова от април стартирахме с онлайн тренировките и видяхме, че са доста ефективни. Разбира се че не можем да работим по същият начин, както до сега (мястото ни е твърде ограничено) но пък наблягаме на физическата подготовка, развиваме специфични качества за нашия спорт, подобряваме равновесията, които имат в съчетанията си и изучаваме нови такива. Също така работим ситна техника с уред. За сега само с децата от клуба. От 27 април започнахме да даваме часове и на масовките”, разказа Пролетина Калчева.

Сред възпитаничките на треньорката е и дъщеря й Елена /на снимките/, която с всяка година бележи израстване на квадрата, а със спечелените куп отличия доказва, че е достойна наследничка на именитата си майка.

С началото на карантината 11-годишната Ели е била в принудителна едномесечна пауза заради травма, разкри нейната майка. Счупване на кокалчето на стъпалото е наложило обездвижване на десния крак. Сега всичко е наред и младата гимнастичка вече тренира пълноценно, доколкото позволяват условията.

На Ели й липсват гимнастиката, приятелите и възможността да е навън. Тя обаче е уверена, че всичко ще се оправи.

„Това е просто един вирус, като всички други. Ако спазваме необходимите мерки за безопасност, всичко ще е наред”, смята спортистката.

Както във всички страни и в Испания държавата е предприела мерки в помощ на спорта, фирмите и хората в затруднение.

„Федерацията ни помоли да продължим да записваме децата за състезанията по календар, без нужната такса за това, за да имат някаква статистика. И след като получат разрешение за подновяване на дейността, ще актуализират календара и ще ни го изпратят, за да се организираме.

За сега обаче това изглежда доста далеч.

Помощи и облекчения за клубовете за сега не сме чули, но силно се надяваме. Общините отпуснаха помощи за затруднени семейства. Също така и за тези, които живеят под наем. За фирмите, които бяха принудени да затворят, е предвидена помощ за служителите им по време на извънредното положение.

Училищата много бързо се организираха и продължиха работата си чрез програми като Telegram , Webfamilia и др. да преподават материала на учениците и да държат обратна връзка с тях. Изпратиха ни оценките за второто тримесечие преди Великденската ваканция и сега продължават с уроците”, разясни Пролетина.

Въпреки големия брой заразени и загинали от коронавируса в Испания, от 27 април е прието децата до 12 г. да могат да излизат навън с един придружител за малка разходка.

„За сега излизаме само да пазаруваме от най-близкия супермаркет, където се следи стриктно да няма много хора. Поставени са дезинфектанти и ръкавици, които са задължителни да си сложиш при самото влизане в супера. Всички служители са с ръкавици, маски и очила. В града има много проверки и непрекъснато се следи да се спазва наложеният режим. Надяваме се кризата с коронавируса да премине по-бързо и да се завърнем в нормалния си ритъм на живот, до колкото ще е възможно това”, завърши Пролетна Калчева.

Бившата националка, чиято спортна кариера тръгва от СКХГ „Черноморец”, има зад гърба си куп медали, шампионска титла на България и седмо място на Летните олимпийски игри в Сидни 2000 с ансамбъл, където е капитан.

След оттеглянето от активния спорт Пролет танцува в трупата на Нешка Робева. Малко по-късно се премества в Испания, където живее заедно със съпруга си Константин и дъщеря им.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eight + fourteen =