Пандемията, която блокира живота на половината човечество е предсказвана няколко пъти. Първи в съвременната история за вирус, подобен на COVID, разказва един комикс от 1979г.  Находката е на комикс клуба в Русе, където е изграден и първият музей на комиксите.

Комиксът

Преди 41 години френското списание „Пиф“ публикува епизод, озаглавен „Един изпуснат вирус“ и описва буквално днешната ситуация с пандемията.

В този епизод на д-р Жустис се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа. Той покосява много хора на легло.

Бива насрочена пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жустис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория.

Изображението на вируса по ирония на съдбата обхваща точно Северна Италия. В комикса хората, дори и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са представени с маски на лицата.

Романът

През 1981 г. писателят Дийн Кунц пише своя трилър „Очите на тъмнината“. Оказва се, че Дийн Кунц може би е предвидил избухването на епидемията от коронавирус.

„Очите на тъмнината“ разказва историята на китайска военна лаборатория, която създава нов вирус. Той, разбира се, може да се използва като биологично оръжие във военно време. Лабораторията се намира по ирония на съдбата в Ухан, Китай, а създаденият вирус се нарича Ухан-400.

В романа вирусът е наречен „перфектното оръжие“, защото засяга само хората.

Той не може да оцелее извън човешкото тяло повече от минута и не изисква скъп процес на обеззаразяване, след като се разпространи сред населението.

В откъса от книгата, който беше споделен в социалните медии от различни потребители, се споменава един от героите – китайския учен Ли Чен, който „се отправя към САЩ, носейки дискета с формулата на най-важното и опасно и ново биологично оръжие в Китай от десетилетия насам“.

Китайците могат да използват Ухан-400, за да заличат град и държава, и дори няма да има нужда да провеждат трудна и скъпа дезактивация, преди да се преместят и да завладеят превзетите нови територии“, пишат от „Списание 8“.

В романа Ухан-400 има и други важни предимства пред повечето биологични агенти. От една страна можете да станете носител на вируса само четири часа след като влезете в контакт с него. Това е невероятно кратък инкубационен период. Веднъж заразен, никой не живее повече от 24 часа, повечето умират на 12-ия. По-коварен е от вируса Ебола в Африка – безкрайно по-ужасен. Убийството при допир с Ухан-400 е 100 процента. Никой не трябва да оцелее.

Филмът

„Нулев пациент“ се заразява в Хонконг. Вирусът се е предал от прилеп на човек чрез прасета. Туристи и бизнесмени, които пътуват, веднага го пренасят по целия свят, който е обхванат от паника. Границите са затворени, стоките са изметени от рафтовете … Това е най-общо казано сюжетът на филма „Заразяване“ (Contagion) на режисьора Стивън Содърбърг по сценарий на Скот Бърнс, излязъл на екран през 2011 година.

Симптомите са еднакви – температура и кашлица, а вирусът се предава чрез допир и по въздушно-капков път.

Във филма са показани сцени, познати на всички ни от последните седмици – паническо пазаруване, зареждане с тоалетна хартия, препълнени болници, фалшиви новини. Във филма в крайна сметка умират 26 млн. души, а краят остава отворен.

Един от основните консултанти на филма – д-р Иън Липкин – е получил позитивен резултат от тест за COVID-19. В момента Липкин работи като директор на Центъра за инфекции и имунитет към Колумбийския университет.

Сериалът

Разбира се, стрийминг платформата, която доминира света сега, Netflix, не остана по-назад в тези конспиративни теории.

„Коронавирусът атакува респираторната система. Това, което е по-притеснително е, че инкубационният период е от 2 до 14 дни. Вирусът е манипулиран да нападне белите дробове в рамките на пет минути след заразяването. Няма ваксина или лекарство, което да може да го излекува.“

Това не са думите нито на ген. Мутафчийски, нито на някой водещ вирусолог, а реплики от корейския сериал My Secret Terrius, който се появява в платформата Netflx през 2018 година. Разбира се, разликите с вируса, който сега ни мъчи са много – в сериала, той е манипулиран в лаборатория, за да стане още по-опасен. Но тази теория чуваме и в наши дни, тъй като „изпускането от лаборатория“ е любимата версия на конспираторите.

По-късно в сериала има и още една прилика със ситуацията сега – на децата са давани инструкции как да мият ръцете си хубаво, за да не се заразят.

Нострадамус

Учените заявиха, че коронавирусът за първи път се е появил на пазара за животни и морски продукти в Ухан, а в едно от предсказанието на Нострадамус за коронавируса пише за „риба, която живее във водата и на земята“. „Риба, която живее във водата и на земята ще бъде изхвърлена на брега с огромна вълна. Формата на тази риба е странна, привлекателна, но и същевременно ужасяваща. Скоро от морето към стените на града ще заприиждат врагове“, се казва в пророчеството.

Ако трябва да му се вярва, спасението на човечеството действително ще дойде през 2024 година. „О, каква скъпоценност! И все пак двама велики благодетели ще донесат помощ навсякъде – и по земя, и по море“, пише Нострадамус. Много учени се съмняват в достоверността на предсказанията на френския астролог. Независимо от това, други смятат, че е предсказал голямата авария в Чернобил, а също и точната дата на своята смърт.

Ванга

Д-р Здравка Методиева, снаха на Ванга, коментира дали пророчицата е казвала, че ще се появят нови зарази и забравени болести, когато настъпи дата с пет двойки.  „Аз не помня точно тези дати, не помня точно и да е казвала названието коронавирус, но много добре си спомням, когато каза, че ще се появят нови болести, които ще поставят на изпитание човечеството за неговото бъдещо съществуване. Ще се появят такива болести, от които хората ще умират като мухи по улиците. Ще се поразяват мозъкът, сърцето, белите дробове и много бързо ще се развиват”, обясни Методиева.

„Казваше обаче не се страхувайте, в страх не се живее. Българският народ е хитър и ще намери начин да се спаси. Той е находчив, умен и е оцелявал в много войни и кризи”, допълни близката до Ванга жена.

Ето какво е прогнозирала сляпата пророчица за 2020 г.

Тя предрекла, че Европа ще бъде цел на „нашествие на мюсюлмански екстремисти” и че континентът ще бъде изправен пред химически атаки от тях. Всъщност и Нострадамус е писал за вероятно използване на химическо оръжие срещу европейците.

Според IBT Баба Ванга прогнозирала още, че Пакистан, Китай, Япония и Аляска ще бъдат ударени от голямо цунами и 400 души ще загинат след земетресение с магнитуд 7,5 в Азия.

Друго нейно предсказание гласяло, че светът ще пострада от множество катаклизми и бедствия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви