Водната топка е отборният спорт с най-нисък риск от коронавирусна инфекция, показва проучване на Политехническия университет в Торино (Италия). цитирано от bgswim.com. Констатацията е следствие на изследване, проведено от Италианския национален олимпийски комитет и сведено до знанието на министъра на спорта Винченцо Спадафора.

Събрана е информация от всички спортни федерации, които са направили самооценка на рисковия фактор на техните дисциплини.

Националният олимпийски комитет на Италия е поверил задачата на група експерти, оценили 387 различни спорта.

Скалата на оценяване е в диапазона от 0 до 4. Последният е за най-висок риск от инфекция.

С нулев риск са посочени индивидуални спортове като ветроходство или плуване в открити води.

Водната топка е класифицирана като рискова с 2 (умерено). На толкова е оценен и плажният волейбол.

Според проучването, водната топка е по-малко опасна от спортове като ръгби, волейбол и баскетбол – котиращи се с ниво 4.

Футболът – един от най-популярните спортове в световен мащаб е оценен с риск 3.

Водната топка е сред ниско рисковите спортове по отношение на коронавируса поради факта, че се играе в хлорирана вода, която се счита, че деактивира COVID19.

Твърдението е подкрепено от Италианската федерация по плувни спортове, както и от испанската, позовала се на изследвания на местната агенция, отговаряща за басейните.

Окуражаващо е, но не окончателно.

Независимо от обнадеждаващата информация, не би било отговорно да бъдат правени прибързани заключения.

В допълнение към каталогизирането на индекса на опасността от коронавирус в различните видове спорт, досието на Политехническия университет в Торино изброява серия от действия, насочени към смекчаване на рисковия фактор.

За отборните спортове документът препоръчва да се тестват всички състезатели 48 часа преди всяко състезание.

Сред другите мерки са използване на маски при престой на трибуните, също и постоянно санитаризиране на цялата екипировка.

В крайна сметка, водната топка е най-малко опасна за отборните спортове, но без съответните здравни мерки не може да се счита за безопасна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви