Новозаразените са 179
Новозаразените са 179

Българският лекарски съюз излезе с декларация, в която се обявява против неглижирането на проблема с Covid-19, каквото се наблюдава в последните дни и призивите за неговото подценяване, включително и от публични личности.

Вече месец и половина живеем в условията на извънредно положение. Надяваме се възможно по-скоро да се върнем към начина на живот преди пандемията от Cоvid-19.

Затова:

Съсловната организация е против неглижирането на проблема Covid-19, в това число и от публични личности и призивите за неговото подценяване. От друга страна, наблюдаваме влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива.

БЛС призовава, при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена),

да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот.

В това число работата на кабинетите за извънболнична помощ с цел провеждане на профилактични прегледи на лица над 18 г. , грижа за пациентите от рисковите групи, контрол и оптимизиране на терапията на пациентите с хронични заболявания.

Необходима е оценка на противоепидемичната ефективност на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината и посочване на обозрим срок за премахването им.

Настояваме темата да не се политизира, защото БЛС изказва професионалното си мнение, без политически нюанси, се казва в изявлението на БЛС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty + 17 =