От днес вече няма да има обичайните брифинги на НОЩ. Секретарят на щаба доц. Димо Димов ще информира под формата на съобщения за актуалната обстановка, свързана с коронавируса.

Това решение на премиера Бойко Борисов обяви неговият говорител Севдалина Арнаудова.

Причината са все повечето критики, че в този си вид брифингите не носят информационна добавеност, а все повече вредят, уточни Арнаудова.

Освен това обществото е достатъчно информирано за особеностите на коронавируса и вече се чували все повече критики.

На медиите беше отказано да зададат въпроси към доц. Димов. Арнаудова пък добави, че излъчването на пресконференциите но НОЩ било по решение на ръководствата на телевизиите. На брифингите няма да се отговаря на журналистически въпроси. Те могат да бъдат задавани към съответните пресцентрове.

Странното в случая е, че на ген. Мутафчийски, като председател на НОЩ,  не му бе дадена възможност сам да съобщи за оттеглянето си, а това стана чрез медийния съветник на премиера Севдалина Арнаудова. Тя дори не позволи доц. Димов да отговори на въпрос, свързан със заразените деца в Дома във Видин. Явно пиарите имат повече правомощия от самия НОЩ.

Новите заразени с К-19 са 47, общо 1588 за страната

За последното денонощие от 1126 изследвани за COVID-19 проби 47 са дали положителен резултат. 14 от тях бяха съобщени вчера /1 май/ към 17 ч., а новите, регистрирани към тази сутрин, са 33. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Така доказаните случаи на новия коронавирус в България стават общо1588. Активните случаи са 1232. Излекуваните лица са 287.
Към административните области с регистрирани случаи на новия коронавирус се включва и област Разград, където през последното денонощие е регистриран първи случай.

Потвърдените през последното денонощие случаи на COVID-19 /общо 47/ са разпределени по области, както следва: Благоевград – 5; Видин – 22; Враца – 1; Кюстендил – 2; Пазарджик – 1; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 1; Разград – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София – 6; Ямбол – 1.

В лечебни заведения са настанени 317 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 43 са в интензивни отделения или клиники.

Регистрираните случаи при лица-медицински персонал са 174. Четири са новите случаи, установени, както следва: в София – 3; в Плевен – 1.

69 са общо починалите пациенти, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Последният съобщен случай е на починал в МБАЛ – Сливен лекар. Касае се за жена на 43 г., която е работела в инфекциозното отделение на лечебното заведение. Била е хоспитализирана и интубирана в интензивното отделение на болницата, но въпреки усилията на медиците, се е стигнало до летален изход.

В Бургас няма нови случаи, те остават 47.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви