Петата контрола на „Созопол“ завърши с реми
Петата контрола на „Созопол“ завърши с реми

Има голяма вероятност българското футболно първенство да бъде подновено на 5 или 12 юни, съобщава dsport. В плановете влизат изиграването на двата оставащи кръга от efbet Лига, както и мачовете от турнира за Купата на България.

Това е най-вероятният сценарий, около който БФС ще дискутира на срещата, която предстои да се състои на 7 май. Тя ще е ключова за решаване казуса „Българско първенство и неговото продължаване“. До тогава ще е минала и срещата между БФС, Медицинската комисия към футболната централа и Националният оперативен щаб, на която ще трябва да се стикова протокол за действия във време на пандемия.

Очаква се все пак да се обсъди и вариант с доиграване на 100% от сезона, но според отговорите, изпратени от клубовете преди време, малко отбори имат желание това да се случи. Вероятно клубовете ще бъдат питани отново какви са желанията им, тъй като от последната „анкета“ минаха няколко седмици.

Ако бъде утвърден планът за съкратен вариант на първенството то новия шампионат ще може да започне на 10 или 18 юли, което означава, че той би трябвало да се проведе по график без забавяне.

При положение, че се вземе решение за доиграване на настоящият шампионат в пълен вариант, то тогава първенството ще мине във формат мачове сряда-събота и ще се играе до 31 юли.

Една от огромните въпросителни обаче е свързана с формата на новото първенство и дали той ще бъде променен. Очаква се Втора лига да приключи без доиграване на каквито и да било мачове. Тепърва ще се обсъжда как да се определят отборите, които ще влязат и дали ще има изпадащи от Първа лига. Съществува вариант за група от 16 отбора, но това е въпрос на дискусии. На този етап е малко вероятно да бъде променен формата на първенството за новия сезон, като по-скоро ще се формират баражи за изпадащи и влизащи отбори, но този сценарий не трябва да се пренебрегва.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви