БФС ще трябва да връща пари на държавата. Това е показала направена проверка на централата от Министерството на младежта и спорта. Сумата, която е изразходвана неправомерно от отпуснатите средства, е в размер на 144 510 лева.

142 776 лева от тях са „потънали” покрай организацията на Европейското първенство за юноши до 17 години, което се проведе през 2015 г. у нас. То се проведе в Бургас, Созопол, Стара Загора и Сливен, а негов директор бе Павел Колев. Президент на централата тогава още бе Борислав Михайлов.

Парите, които не са били похарчени правилно, са отишли за наем на стадион „Черноморец” в Бургас. За това са изразходвани общо 305 хил. лева, но министерството признава за разходи едва 162 234 лева, съобщава Тема спорт.

БФС отчита, че са платени наеми десет дни преди първата тренировка и няколко дни след края на първенството. А на практика занимания не са водени

поради неприсъствието на нито един от отборите участници. Както не са играни и срещи от европейското. Особено пък на осветление, каквото липсва на спортното съоръжение, но е платено за такова.

Припомняме, че през 2015 г. БФС и ММС сключва договор за провеждане на европейското първенство за юноши. Целевите средства са 818 хил. Близо половин милион от тях БФС харчи за наем на спортни обекти.

Стадион „Лазур” – 40 000 лв, „Берое” – 42 000 лв, „Хаджи Димитър” – 60 000 лв. В пъти повече пари обаче получава стадион „Черноморец” – 305 000 лв. Договорът между ПСФК „Черноморец” и БФС е подписан от прокуриста на дружеството Пламен Киряков и Борислав Михайлов.

Европейското през 2015 г. започна на 6 май и приключи на 22 май, а договорът между ПСФК „Черноморец” и БФС приключва на 31 май.

В момента министър Красен Кралев очаква реакция от БФС.

„Единственото нецелесъобразно разходване на средства от проверките на БФС се установи по организацията на Европейското първенство по футбол на стадиона на „Черноморец”. Всичко е описано. От тук нататък сме отправили претенциите си към футболния съюз и чакаме техния отговор. Сега има два пътя – единият е да признаят нашите претенции и да платят дължимата сума, другият е да ги оспорват и да търсим разрешение на казуса по съдебен път, което също е вариант”, заяви Кралев.

Случайно или не, членът на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов на 22 март в ефира на БНТ заяви: „Едно момче, дето цял живот е бил на цицката и е смукал, докато работеше във футболния съюз, чувам, че приказва напоследък. Да не си отваря устата. Набута една торба пари за някаква фирма, за да прекопираме белгийското първенство. Да си мълчи и да не приказва, за да не запеем „Бургаски вечери”, каза Стефанов, явно визирайки Павел Колев и това, което сега доказва проверката за Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви