„Да, важна e програмата за саниране, но трябва да я подложим на обществен дебат. Знаете какъв беше ефекта от нея. Тя дава възможност и за заетост на много малки и средни регионални компании, защото ако при големите инфраструктурни проекти участват основно най-големите фирми, то тук са малките и средните“, каза в ефира на бТВ зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков.

Той подчерта, че държавата има готов механизъм, по който да продължи действието на Националната програма за енергийна ефективност.

Но едва след като има както политически, така и обществен консенсус, може да се мисли за възстановяването й. Освен това, според Нанков, много медии са побързали да излязат със заглавия, че програмата за саниране отново се връща.

Вчера Камара на строителите проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която се поиска връщане на програмата. По нея вече са санирани 2 200 жилищни блока в страната, като са похарчени 2 млрд.лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество нарушения, свързани с картели между фирми, участващи в програмата. Също така имаше стотици оплаквания за некачествено поставяне на изолацията, която понякога биваше издухвана от вятъра заради липса на поставени крепежни елементи. А много експерти коментираха, че цените на квадрат, при които се сключват договорите за саниране, са нереално високи и далеч надхвърлят пазарните.

Миналата година антимонополният орган глоби с 398 хил. лв. 27 фирми, за които е доказа, че са участвали в картел.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × two =