Възлагаме огромни надежди на сектор „Строителство“, те са наши основни партньори, заяви в зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Нашият апел е не просто да не се спира строителството в страната. За да се излезе от кризата, е необходимо строително цунами,

заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

Той обясни, че са предложили две основни мерки за задвижване на икономиката в сектора след извънредното положение – да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно. Както и да се използва специфичен подход по отношение на цените, като се дефинира не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности.

Трябва да се осигурят средства за ускоряване на други проекти, а не да се спират тези, които вървят в момента.

Безобразие е 40 години да не можем да завършим Околовръстното на София, магистрала „Хемус“, както и да изградим път София – Видин, подчерта Николов.

Имаме данни, че между 20-25 000 човека, наши ценни работници, се завърнаха от чужбина. Нашата цел е те да си останат тук, а не да отиват да работят в чужди държави, подчертаха от Строителната камара.

По официални данни, този бранш представлява 200 000 заети с потенциал да расте нагоре в зависимост от обемите.

На второ място – изпълняваме бързите разплащания по отношение на обществените поръчки.

Ускорихме срока на разплащане по сертификати, за да може наистина доставчиците на услуги да са коректни към своите контрагенти, обясни зам.-министър Нанков.

В отговор на въпрос, той заяви, че предстои да бъде обсъдена промяна в наредбата относно забраната на труда между 2 и 4 ч следобед заради шума, което пряко касае строителния сектор.

Искаме да има наредба за шума, която да обяснява какво е това шум – колко децибела.

Естествено, не означава да къртим на главите на хората, но все пак трябва да има някакво разбиране, допълниха от браншът. Даже го определиха като антикризисна мярка за подпомагане на бизнеса.

Стратегията на кабинета е създаване на условия за заетост в строителния бранш чрез увеличаване на обемите, категоричен е зам.-министър Нанков.

Ние създаваме механизми за това, като например програмата за саниране, както и реализацията на ВиК обекти. С тези мерки ние ще осигурим достатъчно работа и проекти за малкия и средния строителен бранш, допълни Нанков.

Правителството изпълнява задължението си и бързо разплаща парите на строителните фирми. Над 147 млн. лева са преведени на фирмите, още 20 млн. лева ще бъдат разплатени през следващите дни, обяви зам. – министърът по регионалното развитие Николай Нанков след среща на бранша с премиера Бойко Борисов.

По време на извънредното положение строителството у нас не само не е спряло, но с пълни темпове реализираме всички големи инфраструктурни проекти. Възлагаме огромни надежди на сектора „Строителство“, те са наши основни партньори, каза Нанков.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви