От днес с моя заповед срокът за плащане на сметките за електричество на битовите потребители е удължен от 20 на 30 дни, обяви енергийният министър Теменужка Петкова на пресконференция в Министерския съвет.

По думите й е извършен анализ на финансовите параметри на сектора, за да е сигурно, че тази мярка няма да доведе до проблем, ако възможността за разсроченост стане факт.

„Приблизително от 70 % от сметките на битовите потребители са платени в рамките на срока без да е налице забавяне. От тези 70 % редовни плащания, 26% са плащания, които хората са извършили в рамките на удвоения срок, вместо 10 – 20 дни, това на практика дава едни много добри възможности и показва, че тази мярка, която правителството предложи и българският парламент прие, наистина работи и дава ефект, посочи Петкова.

Тя посочи, че са подписани над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, свързани с разсрочване на техни плащания. Всичките ЕРП-та на база тези данни са изплащали всичко към НЕК. Системата е стабилна и на база на това със заповед срокът за плащане става от 20 дни – 30 дни.

По думите на Теменужка Петкова целта е да се осигури комфорта и спокойствието на българските граждани. „Благодари на всички, които заплащат в срок своите сметки. Това дава възможност системата да функцционира нормално“, категорична бе тя.

Няма потребители, които са останали без ток и им е спряно електричеството поради неплащане, увери енергийният министър. По думите на Петкова при топлофикационните дружества няма такава законова възможност.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви