Личните лекари са гневни на здравния министър Кирил Ананиев. Повод за това е негово писмо до НЗОК и БЛС, в което обвинява джипитата в бездействие и ги съветва активно да проследяват болни и контактни лица от пациентските си листи.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари /НСОПЛБ/ контрира с препоръките на Ананиев да „провеждат наблюдението на карантинираните лица чрез консултация от разстояние в зависимост от средствата за комуникация“. Джипитата негодуват, че институции не се отнасят с тях като лекари от „първа линия“, и припомнят, че сами е трябвало да се снабдят с предпазни средства.

Отношението към личните лекари на всички институции категорично не е като към лекари от „първа линия“, пишат от сдружението и припомнят, че те е трябвало сами да се снабдят с предпазни средства. НСОПЛБ уточнява, че както всички стопански субекти с намалено над 20% финансиране, семейните лекари, които са ЕТ, ЕООД, ООД, също имат възможност да получат от държавния бюджет финансиране по различни утвърдени от НС и МС проекти. „Предложихме това да стане под формата на финансиране за неблагоприятни условия на работа при епидемична обстановка от бюджета за първична помощ, разписан в Закона за бюджета на НЗОК, уточняват лекарите и обясняват, че това е компенсация, която осигурява екзистенц-минимума на практиките им при въведената забрана да извършват голяма част от обичайните дейности.

В МЗ са постъпили множество сигнали от граждани, че джипита отказвали прегледи и консултации. Със своето нежелание и бездействие допълнително натоварват регионалните здравни инспекции или болничните заведения, ангажирани с превенцията и лечението на КОВИД-19, пише Ананиев. От НСОПЛБ обаче контрират, като се позовават на министерски заповеди и други разпореждания и препоръки, според които семейните лекари трябва да „провеждат наблюдението на карантинираните лица чрез консултация от разстояние в зависимост от средствата за комуникация“.

Освен, че казаното е обида към най-голямата професионална група на лекари – ОПЛ, то е изпълнено с невярно съдържание. В условията на тази епи/пандемия подобно отношение е най-малкото неприемливо, категорични са от сдружението.

В друго писмо до Ананиев личните лекари предлагат към имунизациите, които се правят в извънредното положение, да се включи и ваксината срещу ротавируси при новородени. Предлагат още всеки лекар да може да определи часове за планови детски консултации и профилактични прегледи на деца, задължителни имунизации и реимунизации във вторник или в четвъртък, съобразно структурата на практиката си. Причината е, че някои лични лекари имат много голям брой бебета и деца в листите си и не могат да обхванат всички само за 2 дни. В практиките на други джипита обаче почти няма деца.

Доц. д-р Любомир Киров, д.м. – председател на НСОПЛБ е категоричен, че проблемите от началото на пандемията са три:
1. Липса на осигуряване на каквито и да било ЛПС. Същите съм закупувал на спекулативни цени, пише до здравния министър и НОЩ д-р Киров.
2. Липсата на последователност в заповедите, издадени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
3. Забрана за работа във вторник и четвъртък.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви