Франция предлага 50 евро, за да ремонтирате велосипеда си, пише „Льо Фигаро“. Този пакет, който ще бъде използван само в сервизи, посочени в списък на онлайн платформа, е част от план, на стойност 20 милиона евро, за да се насърчат французите да отиват към работните си места, въртейки педалите.

„Насърчете французите да вземат велосипеда, а не метрото“, е лозунгът на правителството, което разработва арсенал от мерки за насърчаване използването на колелата от 11 май.

Така държавата ще предложи пакет от 50 евро, предназначен за основен ремонт на велосипед – смяна на верига, спирачка, гума, в сервизи, които ще бъдат включени в списък, качен на интернет сайта на федерацията на велосипедистите и на специална платформа.

„Увеличение на велосипедите по улиците през периода на изолация, за да се насърчат хората да изберат този начин на пътуване“, обяснява министърът на екологията Елизабет Борн пред „Паризиен“.

„Целта е от 11 май французите, които имат желание, да разполагат с един такъв в добро състояние“, обяснява Виржил Кайе, генерален делегат на Съюза за спорт и велоспорт.

Използването на този пакет трябва да е много просто, обяснява всекидневникът, тъй като ще бъде достатъчно да отидете до някой от съответните сервизи, без да плащате нищо, освен ако сметката не надвишава 50 евро. Майсторът получава парите от държавата. Повече от 3000 професионалисти или асоциации вече са се регистрирали в онлайн платформата.

Фонд от 20 милиона евро

Тази мярка е част от план в размер на 20 милиона евро, който държавата е решила да плати, за да насърчи използването на велосипеди за придвижване. Той ще се реализира в партньорство с Федерацията на велосипедистите (FUB). Също така, ще се финансира и създаването на временни места за паркиране на велосипеди, както и опреснителни курсове за „обучение на уверени велосипедисти, предоставено безплатно“.

Заявлението за кандидатстване в частния сектор за внедряване на пакета за устойчива мобилност, чиято стойност може да достигне до 400 евро, ще бъде направено „възможно най-бързо“. Освен това градовете и департаментите планират да изградят велоалеи и временни пешеходни съоръжения. За да подкрепи общностите в този процес, министерството им предлага техническа поддръжка.

„Фондът за дотации на местни инвестиции (DSIL) се мобилизира от префектите за съфинансиране на временни велосипедни алеи на индивидуална основа с местните власти, които нямат достатъчно ресурси“, уточняват от министерството.

Правителството също така призовава за запазване на „зелените пътища достъпни, когато се създадат условия за велосипедисти“.

Канал 3

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви