Хотелите с големи отстъпки заради кризата
Хотелите с големи отстъпки заради кризата

Ваучерите за почивка да бъдат поименни и да не може да се прехвърлят или да се изискват парите от тях, а да се използват задължително в хотели или заведения за хранене. Мярката в помощ на туристическия бранш вече е на финален етап на подготовка, коментира ресорният министър Николина Ангелкова на въпрос на „Телеграф медиа“ по време на брифинг в Министерски съвет за мерките срещу кризата COVID-19.

Програмата за ваучери за почивка се финализира от министерството на туризма и ще бъде представена на обществено обсъждане.

След което ще бъде обсъдена от Министерски съвет. Разработват се варианти както за хората на първа линия, така и за различни групи в зависимост от бюджета и стойността на ваучера, обясни Ангелкова. По думите й няма яснота каква ще бъде сумата на ваучера и дали ще покрива цялата стойност на почивката.

Относно въвеждане на здравен паспорт COVID-19 има различни предложения от държавите-членки на Европейския съюз и не ясно дали ще го има.

„Очаква се Европейската комисия да каже какво ще включват здравните паспорти – кръвни изследвания, дали под формата на паспорт или декларация (б.а. за пътуване на собствена отговорност), което България е предложила.

Или ще се въведат препоръки и всяка държава от ЕС ще ги доразвие.

Правила за почивките

Настаняването в хотелите по Черноморието ще става само с декларация, а събирането на тен на плажа – на голямо разстояние между шезлонгите.

Още при пристигане в хотела всеки турист ще трябва да попълват декларация за пътуване на собствен риск.

Трябва да декларират, че са наясно с епидемиологичната обстановка в България, че знаят за чия сметка ще е евентуално лечение, ако нещо се случи, както и ако бъдат принудени да стоят под карантина, ако съответният хотел се карантинира.

Всеки турист трябва да посочи дати на пътуването си, както и как се придвижва –

със самолет, автобус, кола или влак. Необходимо е и да декларира, че ще спазва всички изисквания на здравните власти докато е на почивка.

Дезинфектанти трябва да има във всички общи помещения, а настаняването ще става по строги правила.

„На рецепция следва да бъдат приемани групите на части – да се спазва пред рецепцията отстояние от  1,5 – 2 метра между туристите“, допълни зам.-министърът на туризма.

Все още не е ясно дали и как ще работят басейните и спа зоните в морските ни хотели.

Събирането на тен на плажа обаче ще става на по-голямо разстояние между чадърите и шезлонгите. В момента едно плажно място е 8 кв.м., но се очаква то значително да бъде разширено.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви