Общински съвет Бургас одобри изменение на ПУП-ПРЗ за кв. 1, кв. 2 и кв. 10, в територията на на лесопарк „Росенец“, Бургас. Още от рано сутринта, когато се гласуваше дневния ред на сесията, съветниците от опозицията остро възразиха докладната да бъде гласувана днес, защото е била входирана едва вчера и не е разгледана достатъчно добре от всички съветници.

Дебатите по докладната също бяха ожесточени и дори се наложи от ПП ГЕРБ да поискат прекратяването им. Почивка също бе дадена, за да де може съветниците да охладят страстите си. Най-големите противници на докладната Владимир Павлов от ПП „Възраждане“ и Константин Бачийски от СЕК пък видяха сянката на Ахмед Доган в докладната.

Не смятам, че е редно да се входират докладни записки с такъв обем в последния момент. Размерът й е доста голям и съветниците трябва да имат време да се запознаят с нея. Дебатът по нея трябва да бъде отложен„, каза Бачийски. Желанието му за отлагане обаче не срещна подкрепа от съветниците.

Целта на докладната е да не изпуснем финансиране, което ще ни помогне да изградим инфраструктурата на Ченгене скеле. Когато се разработваше проекта се оказа, че трябва да се преструктурира уличната мрежа, за да има най-добър вариант за изграждането на ВиК мрежа. Изработването на този план е допуснато с предишно решение на Общински съвет. Лукойл имат изискване да се обособи един път, чрез който да се осъществява охраната на място. Спешността е от това, че имаме проект, по който работим. Ако не бъде гласувана сега, то няма да може да възползваме от финансирането и ще загубим 5 млн. лева„, каза инж. Чанка Коралска, заместник-кмет „Строителство, инвестиции и регионално развитие“

Председателят на комисията по устройство на територията арх. Петър Статев поясни, че материалите по докладната са качени в сайта на ОбС и ако съветниците имат въпроси, то той е готов да им отговори. „Споменават се имоти на определени хора. Не можем да прескачаме терени, а трябва да гледаме в цялост. Сега Ченгене скеле може да се развие като туристическа атракция и не само то, но и всички имоти, които се намират в близост„, коментира той.

Владимир Павлов бе категоричен, че с предложеният ПУП-ПРЗ не се касае Ченгене скеле, а за постъпите към Доган сарай. „Така няма да се развием туризма. Няма по голям скандал от случващото се в лесопарк „Росенец“ и как определени политически лидери имат имоти там„, сподели той.

Кметът Димитър Николов също се включи в темата: „Лукойл настояват да им осигурим този статут, за да може охранителната фирма, която обслужва нефтеното пристанище, да може да си извърши дейността. Ще има разместване на парцелите и затова дейността преминава през различни видове собствености. Община Бургас трябва да бъде изрядна в окомплектоването на документацията в Министерството на околната среда. Ако това ПУП-ПРЗ не бъде променено, то ние ще бъдем лишени от разглеждане на документите. Заради това трябва да лиша рибарите от тази грантова схема ли?!„, заяви кметът.

Бачийски не се трогна от думите на Николов и изрази съмнение, че късното входиране е направено целенасочено, за да няма реакция сред съветниците. „Тази докладна не отговаря с вземането на решение. Не знаех, че там има имот на Доган, а видях просто как изчезва една улица до морето. Не можем да ограничим достъпа до гражданите до морето. Нека да отчуждим и заменим друг имот на мястото, който да бъде използван като улица за охраната на нефтеното пристанище„, допълни той.

Инж. Коралска отговори, че докладната не може да чака сесията през месец май. „Не виждам на какво се дължат притесненията на някои от съветниците. Замените и отчуждаването не се прави на крак и набързо. Тази улица не води до никъде и тя не носи никакви дивиденти на общината. Ако сега трябва да променяна конфигурацията, това означава, че трябва да променим целия проект, това не става за ден, два или три. Проектът е мислен дълго, за да се обезпечи инфраструктурата там„, категорична бе тя.

Йордан Георгиев от БСП изрази мнение, че съветниците не могат да компрометират тези 5 млн. лева, които се осигуряват. Не можело да се влиза и в някакви странични теми и догадки. „Не трябва да изтървем тези пари“, каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви