Провалът на Сезон 2020 може се отрази пагубно не само за Южното Черноморие, но и в икономическо отношение на страната. Това смятат от Бургаска регионална туристическа камара, които са публикували доклад за краткосрочните и дългосрочни мерки в сферата на туризма за това лято.

Председателят на камарата Иван Иванов смята, че оцеляване на сектор туризъм зависи от обединение на силите на бизнеса и държавата, дисциплина и последователност в провеждането, както на фирмена политика, така и на националната.

Бъдещето в туризма е в качественото обслужване, малките групи, поддържането на стриктна хигиена, премахването на ол инклузива и огромните меню листи, био храната, чистия въздух и плажна ивица, лековитите минерални източници, грижата за здравето на човека. Необходимо е диверсификация на дългосрочните мерки на национално, местно и фирмено ниво„, пише Иванов.

Според него на национално ниво всяка седмица е необходим професионален анализ на икономическата и социална среда в страната по дестинации. Правителството трябвало да обсъди възможностите как част от средствата за обществени поръчки да бъдат използвани за – заплащане празните/ незаети седалки и места в чартърните самолети и автобуси; за реклама на пазари, които първи проявят интерес към страната ни; намаляване на летищните такси; да се проучи опита на Турция за сертифициране на курорти, където няма случаи на COVID-19; правителството, съвместно с туристическия бранш, да обсъдят какви са възможностите за връщане обслужването „ала карт“ в ресторантите на хотелите от висока категория (3, 4 и 5 звезди), като първи етап след отмяната на извънредното положение.

На местно ниво пък общините можели да инициират до приключване на извънредното положение конферентни връзки с представители на бранша, където да се разискват предложения. Да се поддържа онлайн блог с насоки за иновативни идеи в помощ на бизнеса от сектора, където в коментари хотелиери, ресторантьори, туроператори ще могат да изразяват своето мнение. Нужно било и да се проучи опита на Община Бургас, която прие пакет от икономически мерки за кризата с COVID-19, който включва.

Според БРТК е нужна организацията на плажната ивица, както и заведенията, които се намират по крайбрежието, които трябва изцяло да променят облика си. Да се направят по-големи разстояния на местата за шезлонгите, а ресторантите било по-добре да преминат на самообслужване с ограничена меню листа, за да няма застой в хранителните продукти.

Оформянето на собствен бранд „Черноморска кухня“ в областта на ресторантьорството по подобие на Средиземноморието, също щяло да допринесе за устойчивост и разпознаваемост на района.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви