1290 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Това обявиха от Националния оперативен щаб на традиционния сутрешен брифинг.

За денонощието са регистрирани 56 новозаболели, от тях 14 души са настанени в болница. Има един починал пациент за последните 24 ч. Мъж на 81 г., който е бил хоспитализиран във ВМА, той е бил с хронична сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна болест и артериална хипертония.

Така общият брой на починалите заради COVID-19 у нас достигна 55. Активните случаи са 1030, хоспитализираните са 292, а 37 са в интензивни отделения.

В 11 области има заразени с коронавирус пациенти. За денонощието в София са регистрирани 22 случая, от тях хоспитализирани има двама – във ВМА. В Кюстендил има ново огнище на заразата – регистрираните нови случаи са 13, като 12 са от региона на Дупница.

Във Видин положителните проби през денонощието са 5, като няма регистрирани нови случаи на заразен медицински персонал. Сливен – 4, Плевен – 3, Благоевград – 3 и Русе 2. В Пазарджик, Велико Търново, Ямбол и Стара Загора има по един нов случай на COVID-19.

Има 3 нови случая на заразени деца – две в Дупница, които са на 5 и 7 години, но не са настанени в болница. И едно момиче на 3 г. от Видин., което също не е хоспитализирано. 205 са излекуваните пациенти, 8 от тях са дали два отрицателни теста в рамките на последните 24 ч.

138 са заразените с COVID-19 медици, като за денонощието има три нови случая -в „Пирогов“ лекар, санитар и медицинска сестра са дали положителни проби. От щаба уточниха, че те са от различни клиники.

Следвайки математическите модели, България преживя един пик, който беше в началото на април, след което имаше снижаване и в момента се катерим към следващия си пик. Факт е, че достигнахме стойности, които досега не бяхме, каза председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка. Заговори се за отхлабване на мерките в Германия, в пресата видях съобщения, че в Берлин се изграждат зали за приемане на болни. Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до усложняване на обстановката. Трябва да има единност в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос. Експертното мнение е едно и също„, обясни Мутафчийски.

Вниманието на здравните власти трябва да е много изострено към потушаването на огнища като тези в предприетата навреме. „Това ще е бъдещето“, посочи той.

А на въпроса дали ще бъде отменено извънредното положение преди 13 май, проф. Мутафчийски коментира, че това е политическо решение, а не на Щаба. Главният здравен инспектор проф. Ангел Кунчев добави, че с или без извънредно положение, мерките ще останат същите.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen − six =