Петър обиждал и полицаите
Петър обиждал и полицаите

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Иван С. и Петко К.

На 22.04.2020 г., на двамата обвиняеми е предявено обвинение за извършено в съучастие, като съизвършители, на 17.12.2019 г., в гр. Бургас.  Те отвлекли Д. А., с лек автомобил марка „БМВ“. На Иван С. са предявени и обвинения за извършени в реална съвкупност с първото още две престъпления, че на същите дата и място, причинил на Д. А. лека телесна повреда, с цел да бъде прикрито гореописаното деяние и, че на същата дата, на неустановено място по път в отсечката му между гр. Бургас и гр. Стара Загора, в купето на лекия автомобил, унищожил чужд документ – личната карта на пострадалата, с цел да й причини вреда.

До момента по делото са извършени множество процесуално-следствени действия и събраните доказателства позволиха на настоящият съдебен състав да направи едно разумно предположение за възможността обвиняемите да се автори на вменяваното им престъпление – отвличане с цел противозаконно лишаване от свобода. Престъплението е тежко умишлено по смисъла закона, за което е предвидено наказание от 7 до 15 години „Лишаване от свобода“.

Според Окръжен съд – Бургас в приложените по делото материали се съдържат достатъчно доказателства, които потвърждават съществуването на реална опасност всеки от двамата обвиняеми да се укрие или извърши престъпление. Към датата на деянието и двамата обвиняеми вече са били санкционирани за престъпления по чл.343в от НК или управление на МПС в срока на лишаването им от право да управляват такова, а Иван С. е и реабилитиран за друго такова престъпление, което характеризира негативно личността на всеки от тях. Отделно от това, факта на участието им в една добре подготвена и съгласувана престъпна дейност, осъществена на значително разстояние от местопребиваването им и с ангажирането на трето лице за извеждане на пострадалата от дома ѝ, е поведение, достатъчно показателно за личните престъпни нагласи и за настойчивостта проявена от Иван С. и Петко К. за реализацията ѝ.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.

  

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви