Видеозаседанието на Европейския съвет завърши без особен успех по отношение на обща политика, свързана с възстановяването на икономиката след кризата около COVID-19.

Одобрен е извънреден план на стойност 540 милиарда евро. Няма обаче постигнато споразумение за допълнителен по-обширен план за възстановяване на европейската икономика в дългосрочна перспектива.

На 6 май отново ще има видеоконферентна връзка, на която пак ще се предоговаря финансова рамка.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет след участието си в заседанието на Европейския съвет.

Става въпрос за специален фонд за възстановяване, чийто размер според различните виждания трябва да варира между 1 и 1,5 трилиона евро. По-сложният въпрос обаче е за източниците на тези средства. Според едната гледна точка фондът трябва да бъде създаден чрез емитиране под някаква форма на общ европейски дълг. Според другата – той трябва да бъде част от значително увеличен дългосрочен бюджет на ЕС.

По-рано в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна е сред противниците на първия вариант, потвърди позицията си против емитиране на съвместен дълг в ЕС – т. нар. коронаоблигации. Като аргумент Меркел изтъкна, че няма време за такава мярка и добави, че страните членки на ЕС ще трябва да получават парламентарно одобрение за прехвърляне на част от бюджетния суверенитет към Общността.

Ръководителката на Европейската централна банка (ЕБЦ) Кристин Лагард заяви пред европейските лидери, че пандемията от коронавирус може да намали с 15 процента техния брутен вътрешен продукт,

предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източник.

Източници от ЕС съобщиха още, че Лагард е предупредила европейските лидери, че фискалният им отговор на коронавируса може да е прекалено незначителен и прекалено закъснял. Тя ги е призовала бързо да бъде създаден силен и гъвкав фонд за възстановяване, който да гарантира, че всички европейски правителства ще могат да отговорят на финансовите предизвикателства на възстановяването.

Борисов съобщи, че до следващото заседание на 6 май Европейската комисия ще изготви предложение за такъв фонд за възстановяване. Той определи това като „пътна карта“, с която европейските лидери искат да вдъхнат оптимизъм на европейските граждани.

„Трябва да знаем след датата Х, месеца Х, да не кажем годината Х, когато кризата отмине, до къде е стигнала икономиката. Сега БВП е паднал със 7,5 на сто, има вече милиони безработни в ЕС, а кризата дойде асиметрично за страните. Всички сме наясно, че само ако сме единни, можем да излезем от кризата, защото икономиките ни в Европа са свързани“, каза премиерът.

По думите му в ЕС тече спор дали да се дават грантове или кредити. Страните с по-слаба икономика искат грантове, а страните със стабилни икономики предлагат да се дават кредити на нуждаещите се.

По-богатите страни предлагат ако другите страни искат грантове, да си направят данъците като техните, каза Борисов. При нас данъкът е 10 процента, а в Германия – 40 процента, добави той. В този спор няма да се стигне до съгласие, но има модели, по които да се разберем, посочи премиерът.

Според Борисов в момента не е разумно да се говори колко средства може да се очакват от Европейския съюз. Причината за това е, че ЕС дори няма в момента бюджет за тази година. По думите му, сега предстои да се изготви новата финансова рамка, с новия фонд, с фонда за възстановяване, които трябва да се обединят по някакъв начин. Преговорите по тази тема още продължават. Затова страната ни в момента сама се справя с кризата.

Европейският съвет се е споразумял да съгласува постепенното и уредено премахване на ограниченията, въведени заради разпространението на заразата. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са посочили, че е стратегически важно Европа да възстанови част от изнесените сега производства, допълни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Все още не всички страни в ЕС са овладели епидемията, възстановяването няма да е симетрично и различията ще се увеличат, посочи Фон дер Лайен. Тя добави, че БВП ще спадне повсеместно, но не в еднакъв размер навсякъде в ЕС. Едни държави са в състояние да осигурят много повече бюджетна помощ от други и това би се отразило на равнопоставеното участие на пазара, ако не се намесим, допълни председателят на ЕК. Фон дер Лайен уточни, че досега ЕС е насочил 3,3 трилиона евро в подкрепа на пострадалата от пандемията европейска икономика.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

seventeen − thirteen =