66 нови случая на заболели с коронавирус са регистрирани у нас, 29 от тях са в болници, активните области са 13 – общо заболелите са 1081, увеличението е с 6,5%, стана ясно от брифинга на оперативния щаб тази сутрин.

Един от заразените е от Бургаско. В София има 22 случая, 16 амбулаторни. Плевен – 13, 9 контактни от завод „Мизия“. Сливен 5 , Велико Търново – 5. Ловеч има трима заразени в дом за възрастни хора. Децата са общо 39, под 10 години са 22 деца. 5 нови случая в Плевен и Кюстендил. Пазарджик едно момче на 2 години е настанено в болницата.

12 нови случая са регистрирани на заразени медици. Излекувани са 190 души у нас. Починали са трима души през денонощието – жена на 77 години, мъж на 53 години в Смолян. Новият случай е на жена на 71 години в „Пирогов“. Починалите са 50.

В болница са настанени 202 души.

В България се очаква голямо движение на мюсюлмани заради техните религиозни празници. Джамиите ще бъдат затворени, а пристигащите от Турция ще се наблюдават стриктно.

Тестването на жителите на „Филиповци“ и „Факултета“ продължава. Има положителни проби, ограничителните мерки трябва да продължат.

„Никога не сме твърдели, че бързите тестове вършат работа“, категорични са от Оперативния щаб.

„Няма подценяване на ситуацията. При развитие на пневмонии трябва да се следи много сериозно състоянието на болните. Първият доказан пациент не може да се твърди, че е пациентът в болница „Иван Рилски“. Тази болница е отчела и 11 заразени медицински лица.Трябва да се спазват правилата за работа с коронавирус. Колегите, които не лекуват вируса, подценяват ситуацията. “, разясниха експертите.

„Новият регистриран случай в столичната болница „Свети Иван Рилски“ не е бил контактен с другите заразени. Той се намира в друго отделение на медицинското заведение. Всички пациенти ще бъдат следени изключително стриктно“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × 5 =