Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон силно вярва, че управляващите комунисти в Китай не са съобщили навреме на Световната здравна организация (СЗО) за избухването на епидемията от новия коронавирус, информира „Ройтерс“.

На пресконференция Помпео също обвини Пекин, че не е съобщил, че вирусът се предава от човек на човек „един месец, докато не се е разпространил във всяка провинция на Китай“.

Позовавайки се на правила на СЗО от 2007 г., Помпео обяви: „Ние силно вярваме, че Китайската комунистическа партия не е съобщила навреме на Световната здравна организация за появилия се нов коронавирус“.

Той добави, че дори след като Пекин е уведомил СЗО за вируса, „не е споделил цялата информация, която има. Вместо това е покрил колко е опасно заболяването“.

Китай отхвърли обвиненията и уверява, че страната е била прозрачна и открита за разпространението на вируса. Помпео не спести критиките си и по адрес на директора на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според американския топ дипломат Гебрейесус не е използвал възможността да се обърне към обществеността, когато държава не е следвала новите правила.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че замразяват финансирането за СЗО, обвинявайки организацията в насърчаване на „дезинформацията“ на Китай за вируса.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

19 − 18 =