Петролът се срина - пострадаха елмобилите
Петролът се срина - пострадаха елмоблите

Сегментът на електрическите автомобили е под много сериозна заплаха заради коронавируса, несигурността на купувачите и много ниските цени на петрола. Това твърдят анализаторите на консултантската компания Wood Mackenzie. В понеделник петролът от американския сорт WTI записа исторически рекорд, достигайки отрицателни стойности. Търговците доплащаха на клиентите да го вземат, защото вече нямат складова наличност за съхранението му.

Експертите на WoodMac изчисляват, че продажбите на електромобили през тази година ще спаднат с поне 43%, вместо очакваното доскоро повишение. Така в глобален мащаб през 2020 ще бъдат продадени не повече от 1.3 милиона коли на ток.

Петролът на ниска цена, която вероятно ще се задържат дълго.

И това още повече увеличава пропастта в цената между конвенционалните и електромобилите.

Освен това повечето потенциални купувачи на коли с батерии досега не са имали подобни. И това ще е първият им сблъсък с технологията. А във времена на икономическа несигурност хората не са склонни към новости и предпочитат познатите решения, отбелязват в анализа си от WoodMac.

Показателно е развитието на китайския пазар след коронавируса: той се сви с 21% през януари и с 80% през февруари. Но продажбите на електрически модели пострадаха още повече: 54% спад през януари и над 90% през февруари.

Наблюдели откриват признаци за същото и в САЩ, където интензивните мерки срещу пандемията започнаха едва на 20 март. Производителите на електромобили вече са принудени да предлагат огромни отстъпки за моделите си – GM например сваля цели 10 000 долара от цената на Chevrolet Bolt.

Tesla, която миналата година за пръв път успя да изпълни предварителния си план за продажбите, очакваше през 2020 да достави над 500 000 автомобила. Мерките срещу епидемията обаче прекъснаха производството във фабриката във Фримонт, а и прословутата Гигафабрика в Невада, където се правят батериите, работи с нищожна част от капацитета си. Отделно компанията намали заплатите на всичките си служители, като най-голяма е ножицата при шефовете – 30%.

Снимка: Merecedes-Benz

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × 5 =