Столицата на три империи – Римската, Византийската и Отоманската – Истанбул притежава уникално християнско наследство.

Храмът „Христос Спасител“ в Хора е един от най-красивите, оцелели до наши дни

Този християнски паметник разкрива цялата византийска църковна архитектура и изкуство. Точната дата на изграждането на църквата не е известна, но със сигурност се знае, че на това място е имало малък параклис по времето на Константин Велики /324-357/. По време на управлението на императора Юстинян църквата става част от манастирския комплекс. По-голямата част от днешния си вид, църквата придобива в периода 1077 – 1081 г., когато е реконструирана.

Уникалният купол е първото нещо, които ви грабва още при влизането в храма. Впечатляващи са мозайките за Благовещение на св. Анна, на Пресветата Дева и Св. праведни Йосиф Обручник, на Праведния Лазар в Лоно Авраамово, обкръжен от душите на праведниците, на Св. апостол Петър, на Св. апостол Павел както и фреските на Св. Мина. При обсадата на Константинопол през 1453 година в храма „Христос Спасител“ в Хора е донесена икона на Света Богородица, за да помогне в защитата на града.

В началото на XV век великият везир на султан Баязид II, Атик Али Паша, превръща църквата в джамия под името Карие джамия.Тогава започва и заличаването на повечето мозайки и фрески в храма.

През 1948 г. Карие джамия спира да се използва като мюсюлмански храм. От 1958 година е музей под името Карие музей.

 

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви