Учители от бургаските квартали, които се свързаха с BurgasNews, но пожелаха анонимност, алармираха, че в ситуация на криза има семейства, които се представят за социално слаби, но не са такива.

Преди Великден от МОН са поискали от преподавателите справка за семействата и учениците, които са в тежко материално положение, свързано с пандемията и не могат да си позволят компютри. Така децата им не могат да участват в дистанционното обучение.

На хората от списъка са осигурени устройства и интернет, закупени със средства на училището, спестени от неприсъствената форма на обучение.

Сега министерството отново иска подобна справка, но за ученици, които ще бъдат социално слаби към септември и ще имат нужда от подкрепа. Според учителите няма как да е ясно от месец април какво ще е положението след 5 месеца. Те се тревожат и за средствата, които ще трябва да се дадат за такива семейства, тъй като не е ясно от къде ще дойдат те и кой трябва да ги осигури.

Предполага се, че пандемията ще приключи и децата ще влязат в училище на 15 септември.

Тогава няма да има резерв от неприсъствената форма и учебните заведения няма да разполагат с такива средства.

Учителите алармират и за вероятна измама, която някои такива семейства прилагат. Те декларират, че са социално слаби и по-големите им деца не могат да си позволят онлайн обучение, но по празниците са публикували снимки, на които показват как по-малките буквално спят в кошчета от петдесетолевки.

Преподавателите призовават за по-строг контрол, за да се предотвратят такива измами, с които се източват бюджетите на училищата и се ощетяват другите ученици.

Снимка: Архив

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви