Незапомнен срив в цената на петрола
Незапомнен срив в цената на петрола

Икономическият срив заради коронавируса роди небивал абсурд: в САЩ петролът за пръв път в историята достигна отрицателни стойности. С отварянето на борсовата търговия в Америка фючърсите върху сорта WTI (West Texas Intermediate) първо паднаха до около 5 долара, после до 1 долар. И накрая прекрачиха границата на отрицателните стойности. Към 21:15 българско време на 20 април барел WTI се продаваше за -22 цента, тоест продавачът плаща на купувача, за да го отърве от количествата. Към 22:20 цената вече бе -37.45 долара на барел.

До това удивително развитие се стигна заради извънредните мерки срещу коронавируса, блокирали промишлената активност. Това намали драстично потреблението на петрол, оставяйки производителите със свръхколичества и без възможност да ги складират.

Вторият фактор е ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, два от трите основни производителя в света. Тя смъкна драстично цените от началото на годината. Това накара много производители да търсят възможности за съхранение на количества в очакване на по-добри цени в бъдеще. Само за две седмици количествата в Къшинг, най-голямата складова база за WTI в САЩ, се удвоиха до 55 милиона барела. Максималният капацитет е 76 милиона.

Повечето анализатори бяха втрещени от развитието на търговията в САЩ, макар че се очакваше спад

След Щатите този срив идва и в Европа

Другият основен петролен бенчмарк, европейският Brent, се търгува за 26 долара барела, като поевтиня през деня с около 5 на сто.
20 април е най-лошият ден в цялата история на американската петролна индустрия, коментира Fortune.

„В краткосрочен план няма какво да предпази физическия пазар от по-нататъшен срив“, коментира Майкъл Тран, управляващ директор в RBC Capital Markets, пред Financial Post. „Рафинериите отвърлят все по-големи количества суров петрол и северноамериканските възможности за складиране са препълнени. Пропадането ще продължи до самото дъно, или докато Covid-19 си отиде, едно от двете, но засега по-скоро изглежда първото“.

Не се осмеляваме да направим в тази светлина предвиждане за цените по бензиностанциите у нас. Защото, ако всичко върви според българския аршин, цената на горивата трябва да се покачи!…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви