Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Симеон С., привлечен като обвиняем за две престъпни деяния – отвличане с цел противозаконно лишаване от свобода и принудително съвкупление.

Симеон С. е обвиняем за това, че на 17.04.2020 г., в с. Порой, община Поморие, отвлякъл В. Г., качвайки я насила в своя лек автомобил (престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК) и че на същата дата, в местността „Курията“, землище на с. Гълъбец, в условията на съвкупност с гореописаното престъпление, се съвкупил с отвлеченото лице от женски пол, като я принудил към това със сила (престъпление по чл. 152, ал. 1, т. 2 от НК).

Според Окръжен съд – Бургас, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторство на извършените две деяния от страна на Симеон С. Съдебната практика е категорична, че терминът „обосновано предположение“ за извършване на престъпление, следва да се разглежда като наличие на достатъчно и относими към предмета доказателства, които дават основание на прокуратурата да заподозре конкретно лице като извършител на разследваното престъпление.

В този смисъл, възраженията на защитата, че обвиняемият е извършил престъплението без да е съзнавал, че върши нещо незаконно, са неоснователни. Както и тези, свързани с мотивите на извършване на деянието, черпещи аргументи в традициите и обичаите на етническата общност, към която Симеон С. твърди, че се причислява.

Съдът намери, че не съществува реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като има постоянен и настоящ адрес в Република България, живее в страната и работи по трудов договор, има установени трайни трудови навици.

По делото са събрани доказателства, сочещи за добри характеристични данни за обвиняемия, както и за чистото му съдебно минало. Но според съдебната инстанция, обществената опасност на Симеон С. е висока, предвид обстоятелството, че той вече е привлечен като обвиняем за друго подобно престъпление – отвличане, отново с пострадалата В. Г.

При това досъдебно производство, прокурорът е наложил на Симеон С. мярка за неотклонение „Парична гаранция“, очевидно приемайки, че липсва риск от извършване на престъпление заради добрите характеристични данни и чистото съдебно минало на обвиняемия. Близо месец след това му първоначално привличане, Симеон С. е обвиняем отново не само за друго сходно престъпление, но и за ново, по-тежко по своя характер.

За Окръжен съд – Бургас тези обстоятелства няма как да не бъдат взети предвид при преценка обществената опасност на обвиняемия, тъй като са обезпокоителен сигнал за оформена вече психическа нагласа у Симеон С. да постига поставените си цели, независимо от незаконосъобразния характер на действията си.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви