Известно е, че алкохолът като цяло е вреден за здравето и е общоприето, че увеличава риска от нараняване и насилие, включително насилие при интимни партньори, както може да причини и отравяне.

В периоди на извънредни мерки по време на пандемията Ковид-19, консумацията на алкохол може да доведе до по-голяма уязвимост за здравето, рискове за поведението, психичното здраве и насилието.

СЗО/Европа напомня на хората, че употребата на алкохол не ги защитава от коронавирус и насърчава правителствата да прилагат мерки, които ограничават консумацията на алкохол.

Като част от отговорността за общественото здраве, СЗО си сътрудничи с партньори за разработването на информационен лист, който разбулва митовете и дава насоки по време на пандемията: „Алкохол и COVID-19: какво трябва да знаете“.

Страхът и дезинформацията породиха опасен мит, че консумацията на алкохол може да убие вируса, но това не е така.

Консумацията на който и да е алкохол представлява риск за здравето, но консумацията на високоградусов етилов алкохол (етанол), особено ако той е бил фалшифициран с метанол, може да доведе до тежки последици за здравето, включително смърт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fifteen − eleven =