Убийството на Линкълн
Убийството на Линкълн

Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.
Тази мисъл принадлежи на един велик американец. Нещо повече – на един от ония, които американците наричат бащи на нацията. Прозрението е на Ейбрахам Линкълн – шестнадесетият президент на САЩ.

Линкълн е човекът, на когото съдбата отрежда нелеката задача да обедини американската нация и да сложи край на най-варварската от всички форми на експлоатация на човек от човека – робството.

На 15 април 1865 година Линкълн издъхва, след като предната вечер е прострелян смъртоносно. Покушението е извършено от Джон Уилкс Бут. На 9 април 1865 година Конфедеративните Щати подписват капитулация. С това се слага край на гражданската война, избухнала през 1861 година, в която Севера се противопоставя на Юга най-вече заради отмяната на робството. През цялото време Линкълн разработва всички планове за военните действия, а през 1864 година назначава генерал Юлисис Грант за главнокомандващ армиите на Севера.

Пет дни след капитулацията на южняците – на 14 април 1865 година – на Разпети петък, Линкълн кани Грант на светско събитие.

Вечерта в театъра на Форд се представя постановка на „Нашият американски братовчед“. По една или друга причина Грант отказва поканата. Линкълн е придружен на представлението от съпругата си. По време на спектакъла Джон Бут нахлува в ложата на президента и от упор го прострелва в главата. Линкълн е пренесен в къща, намираща се наблизо до театъра. Без да дойде в съзнание, в 7:22 часа сутринта на 15 април 1865 година – Великден – почива.

Твърди се, че Бут, стреляйки по Линкълн, произнася фразата „Sic semper tyrannis!“ („Такава е участта на тираните!“ – фразата е преписвана на Марк Юний Брут и се смята, че я произнася по време на покушението срещу Цезар. Същото изречение е мото на щата Вирджиния). В суматохата Джон Бут успява да избяга. Преследван е и на 26 април е обграден, докато се крие в един хамбар. Преследвачите му подпалват хамбара и Бут е принуден да излезе. Но не се предава и е прострелян смъртоносно.

Ковчегът с тялото на Линкълн е транспортиран от Вашингтон до Спрингфилд, където е погребан в гробището Оук Ридж. По време на пътуването, продължило две седмици и половина, стотици хиляди американци отдават последна почит на човека, осъществил американската мечта – свободният мъж, тръгнал от дървената колиба, за да достигне до върха на властта в държавата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви