Независимо че коронавирусът продължава да шества неудържимо по Апенините и най-вече в северната им част, италианците вече планират съвсем сериозно летните си отпуски край морето, където със сигурност мнозинството от тях ще отидат, ако карантината не бъде продължена до август или септември.

Задължително ще трябва да се спазват правителствените мерки срещу заразата. А те включват разстояние поне от два метра между плажуващите, забрана на струпването на летовниците макар и на малки групи, дезинфекцирани „пътеки – коридори“ за преминаване, еднократно ползване на чаши и посуда, препарати за редовно миене на ръцете и т.н.

От всички изисквания обаче най-важната и в същото време най-трудната за спазване на плажа е първата мярка – безопасното разстояние, което според последните проучвания трябва да е не даже 2 метра, а 4 – 5 метра.

Интересно решение на проблема намери фирма за производство на пластмасови изделия от Модена, която разработи за плажа елегантни клетки – кабинки от плексиглас, които коронавирусът по никакъв начин не може да „пробие“.

Те са квадратни с размери 4,5 на 4,5 метра, височината им е 2 метра и могат да приютят под един чадър както двама души, така и цяло четиричленно семейство. Интересното е, че площта им от около 20 квадратни метра отговаря на тази от разпоредбите за устройване на плажовете през идното лято, като изолацията от съседи и преминаващи е перфектна, предава „Монитор“.

Клетките на фирмата от Болоня бяха възприети с ентусиазъм от концесионерите на най-гъсто населените плажове в Италия, които обикновено диктуват модата за устройство на пясъчните ивици – тези в прочутите и масови адриатически курорти Римини, Ричоне и Католика.

Но впоследствие шефовете от въпросните райски кътчета за лятна почивка отхвърлиха изцяло проекта с мотива, че вместо от коронавирус хората в клетките щели да загинат от задушаване и дехидратация, тъй като липсвала вентилация и температурата в затвореното пространство щяла да бъде с 4 – 5 градуса по-висока, отколкото на открито.

Освен това нямало да бъдат лесни нито дезинфекцията на клетките, нито тяхното елементарно почистване от пясък и от пръските със солена морска вода. В същото време обаче концесионерите допускат като възможна „плексигласовата изолация“ в кръчмите по плажовете и на открито.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви