Общинският кризисен щаб е провел нова среща с бургаското духовенство относно противоепидемичните мерки, които ще се предприемат в града ни около храмовете за Великден. Общината и полицията ще отговорят за сигурността до самите църкви, а вътре в тях организацията е на духовенството.

Надявам се, че няма да има проблеми, както бе и на Цветница. Литургиите ще бъдат на открито, пред входовете на храмовете. Ще има ритуал с плащеницата, но тя ще бъде вдигната на по-голяма височина и няма да се изисква навеждането на вярващите. Те ще преминават и на дистанция един от друг„, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Той поясни, че е не било постигнато разбирателство с духовниците за лъжичката за светото причастие. От Общината ще направят запитване до Сливенската митрополия.

„Щабът не разполага с власт в самите храмове“, заяви още кметът.

Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров поясни, че продължават проверките на полицията за неспазване на противоепидемичните мерки. Много голяма активност имало и на граждани, които споделят за събирания на голяма група граждани.

„Имаме над 100 акта само за вчерашния ден . По-голямата част от тях са на територията на областта“, поясни той.

1 КОМЕНТАР

 1. Каква е ползата от изолацията вкъщи? Да не се събират хората в паркове, ресторанти, театри и т.н., ако позволим религиозни събирания на хора за великден?

  Случаите на заразени с корона вирус могат да се умножат по десет само заради този празник, както се случи в други страни, преди да се вземат строги мерки.

  С настоящата петиция молим всички храмове да останат затворени и да не се провеждат богослужения, тъй като те със сигурност ще допринесат за масово разпространение на вируса в страна, която до този момент го контролира доста.

  Моля, помогнете на инициативата.
  Благодаря!

  https://www.change.org/SpreteTsurkvataKoronavirusa

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви