Днес спортът е на заден план и това е напълно резонно на фона на случващото се в целия свят. Всички хора по света сме подложени на изпитание. Акцентът е живот, прехрана и оцеляване.

В тези условия спортът трябва да оцелее, за да го има и след пандемията. Заради икономическата криза, която като сянка следва COVID-19, тази задача ще е много сложна.

И за да не бъдат тежко засегнати всички спортове, сръбското правителство е предприело спасителен план за спасението му, научи Burgasnews.com. Част от усилията са насочени и към треньорите, особено за тези, които са останали без работа заради пандемията.

С писмо до всички клубове /с което Burgasnews.com разполага/ Министерството на младежта и спорта на Република Сърбя е изискало информация за броя на служителите във всички лицензирани федерации и клубове, които са били наети на работа най-рано в началото на 1 януари 2020 г. Информацията, която може да бъде доказана чрез проверка на отчетените свързани данъци и вноски въз основа на печалбата, ще е необходима за финансовото подпомагане на треньорите, останали без работа.

Действията са координирани чрез председателя на Висшия съвет на ВСС Милан Кръстич.

Коронавирусът засега е заобиколил спортистите в Сърбия, заявява в свое изказване министърът на младежта и спорта Ваня Удовичич. Той добавя, че представители на министерството са в ежедневен контакт с тях, както и на спортни организации, за да се уверят, че здравето им е добро.

„Ние поддържаме контакт с всички наши спортисти, организирани ежедневно, не само когато става въпрос за здравословното им състояние, но искаме да се запознаем с това как прекарват времето си, как се опитват да подобрят свободното си време за себе си”, казва Удовичич пред медиите.

„Спортистите са имали поне шест часа активни тренировки и сега, когато са вкъщи, е много важно да следват психологически профил и да им позволят да се чувстват ефективни и добре чрез съвети и работа със спортисти и техните треньори. Никой в света не знае кога ще приключи тази ситуация, но това, което можем да направим, е да дадем възможност на нашите родни спортисти да бъдат дейни повече чрез обучение, наблюдение, работа с психолози и обучение на различни онлайн обучителни курсове”, допълва министърът.

Сърбия затвори напълно границите си, бяха въведени извънредно положение и полицейски час, отменени бяха парламентарните избори, прекратени бяха междуградските автобусни и железопътни връзки. На хората на възраст над 65 години бе забранено да излизат от домовете си. За Великден е въведено 84-часово комендантско време. Полицейският час за предстоящите Великденски празници ще започне от петък, 17 април, в 17:00 часа, и ще продължи до вторник, 21 април, в 5.00 часа.

В Сърбия по последна информация са потвърдени 4465 случая на заразени с коронавирус. Смъртните случаи са 94.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви