Бургас се раздели и с актьора Любомир Добрев, съобщава БНР Бургас. Той бе широко скроен и с артистичен дух, казва в негова памет Борислав Чакринов, директор на театър „Адриана Будевска“:

„За съжаление си отиде една от най-забележителните театрални фигури на Бургас Любо Добрев. Както знаете аз дойдох по-късно в Бургас. На сцената се заварихме само в две или три представления в „Чичовци“ и в „Големанов“, но през всичките следващи години работихме заедно, с цялата огромна дейност, която той развиваше с „Арт Мелпомена“. 

Работили сме бих казал рамо до рамо, а не един срещу друг.  Затова казвам, че си отиде един широко скроен човек, с артистичен дух.

Бургазлии вечно ще го помнят с широкополата му шапка, с посребрените коси, с усмихнатия поглед зад очилата.

Разбира се ще го помнят и с многобройните му роли на бургаска сцена. Тъжно е, че си отиват подобни личности. Много често се казва, че няма незаменими хора, не вярвам в тази теория, сигурен съм че неговото място ще остане празно в организацията на театралния живот на Бургас в последните години“.

Лобомир Добрев е роден на 10-ти август 1937 година в Бургас. Завършва Мъжката гимназия, а след това ВИТИЗ през 1962 година, в класа на проф. Филип Филипов. Театралната му кариера започва във Видин, където първата му роля е на доктора в „Службогонци” на Иван Вазов.

Следват години на сцените в Габрово,  Русе, в София и Пловдив. От 1972 година е част от трупата на ДТ „Адриана Будевска“ в продължение на 28 години. Ролите му са над 120 роли.Сред режисьорите, с които е работил, са Крикор Азарян, Гриша Островски и Недялко Йорданов. Създател е на културната организация „Арт Мелпомена“, която близо три десетилетия кани трупи от столични театри да играят на морска сцена.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви