Коронавирусът успя да промени изцяло ежедневието ни. Заразата затвори по домовете повече от 40% от световното население и наложи карантина на много големи градове. Броят на случаите се увеличава, а все още не е ясно колко време ще продължи това положение и кога отново ще можем да излизаме спокойно навън.

Социалната изолация може да предизвика няколко сериозни проблема, свързани с психиката на човек. Липсата на контакти, промяна в рутината и осъзнаването, че си затворен между четири стени, водят до безпокойство, тревожност и дори депресия. Затова е важно да направите план, в който да определите различни занимания, които ще ви отвличат вниманието от негативните мисли.

Някои хора намират решение в алкохола и често може да прекалят с напитките по време на социалната изолация. Възможно е да го правят, за да успокоят нервите си или пък да избягат от скуката. Според д-р Айша Малик, която работи в отдела за психично здраве и зависимости към Световната здравна организация, това е голяма грешка.

Тя твърди, че алкохолът няма да помогне да се справите със ситуацията, нито пък с него ще победите безпокойството и стреса. Малик добавя, че питиетата могат да бъдат доста вредни за психичното и физическото състояние на хората.
„Алкохолът няма да помогне да се справите със стреса от изолацията. Той дори ще причини още повече вреди“, казва Айша в доклад, публикуван от „New York Post“.

Ако пиете рядко, но сега повече се обръщате към алкохола, Малик съветва да пиете умерено. Тя препоръчва по една чаша вино всяка вечер. Превишаването на това количество може да отслаби имунната ви система и да ви направи по-податливи на заразяване с COVID-19.

Консумирането на повече алкохол от препоръчителното количество може да промени микробиома на червата, което от своя страна може да повреди имунните клетки, които изграждат тънките черва.

„Увреждането на тези клетки в червата ви може да улесни преминаването на патогени в кръвообращението ви“, казва д-р Нейт Фавини пред „Insider“. Според изследвания, консумацията на повече от четири напитки в период от 2-3 часа може значително да отслаби имунната ви система.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви